Repressionen tilltar i Belarus

10 september, 2021

Den belarusiska regimen fortsätter att förfölja, fängsla och åtala journalister. Två publicister riskerar upp till sju års fängelse för påstådda skattebrott och polisräderna mot journalisters bostäder fortsätter.

Den belarusiska regimens attacker mot medier och journalister fortsätter med oförminskad styrka, uppger bland andra Committee to Protect Journalists. Den senaste veckan har den oberoende nyhetsbyrån BelaPans tidigare vd Dzmitry Navazhylau samt nuvarande vd Iryna Leushyna åtalats för skattebrott. De sitter fängslade sedan en polisräd mot nyhetsbyrån den 18 augusti och greps misstänkta för att ha deltagit i eller organiserat olagliga demonstrationer.

Om de fälls för skattebrott riskerar de mellan tre och sju års fängelse, eller fem års husarrest.

Sedan den 1 september har belarusisk polis genomfört husrannsakan hos minst fyra journalister och gripit minst två journalister som också dömts för brott rörande spridning av ”extremistiska” budskap,. En chefredaktör för en lokal nyhetssajt har åtalats och nyhetssajten Media-Polesye har blockerats i sex månader efter att belarusisk åklagare påstod att sajten spridit extremism och videoklipp som ”framställt den socioekonomiska situationen i landet som negativ” och ”väckt misstro mot staten och rättsväsendet” efter valet för ett år sedan.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies