Gå direkt till textinnehållet

Repressionen tilltar i Belarus

Den belarusiska regimen fortsätter att förfölja, fängsla och åtala journalister. Två publicister riskerar upp till sju års fängelse för påstådda skattebrott och polisräderna mot journalisters bostäder fortsätter.

Den belarusiska regimens attacker mot medier och journalister fortsätter med oförminskad styrka, uppger bland andra Committee to Protect Journalists. Den senaste veckan har den oberoende nyhetsbyrån BelaPans tidigare vd Dzmitry Navazhylau samt nuvarande vd Iryna Leushyna åtalats för skattebrott. De sitter fängslade sedan en polisräd mot nyhetsbyrån den 18 augusti och greps misstänkta för att ha deltagit i eller organiserat olagliga demonstrationer.

Om de fälls för skattebrott riskerar de mellan tre och sju års fängelse, eller fem års husarrest.

Sedan den 1 september har belarusisk polis genomfört husrannsakan hos minst fyra journalister och gripit minst två journalister som också dömts för brott rörande spridning av ”extremistiska” budskap,. En chefredaktör för en lokal nyhetssajt har åtalats och nyhetssajten Media-Polesye har blockerats i sex månader efter att belarusisk åklagare påstod att sajten spridit extremism och videoklipp som ”framställt den socioekonomiska situationen i landet som negativ” och ”väckt misstro mot staten och rättsväsendet” efter valet för ett år sedan.

Fler avsnitt
Fler videos