Gå direkt till textinnehållet

Reportern som fick kommunen att ändra sina rutiner

Andreas Hagelin, reporter på Tidningen Skärgården, JO-anmälde Vaxholms stad för att de envisades med en för hög avgift när de skulle lämna ut handlingar digitalt. Efter över en månads kamp har kommunen nu ändrat sina rutiner.

Som reporter på Skärgården är Andreas Hagelin van att begära ut handlingar. När han nyligen begärde ut fyra handlingar från Vaxholm så blev han dock förvånad eftersom de började krångla fram och tillbaka med full taxa för utlämnandet, fast de skulle skicka handlingarna digitalt.

– Vaxholm har varit tjorviga länge och noga med avgifter för allt över 9 sidor, så då har jag varit jobbig tillbaka. Det som hände i det här fallet var att jag begärde ut fyra olika handlingar och Vaxholm menade att det var 20 sidor sammanlagt, så då ska de debitera mig full taxa. Men utifrån vad jag kunde läsa kunde flera av handlingarna inte vara mer än några enstaka sidor, berättar Andreas Hagelin.

Det visade sig att det bara var en av handlingarna som hade mer än tio sidor, medan de andra låg på 4-5 sidor styck. Ändå menade kommunen att de gjorde en ”sammanlagd bedömning” av alla handlingar och då skulle Andreas debiteras full taxa.

Annons Annons

– De stod fast. Så då tog jag kontakt med förbundet som hjälpte mig att göra en Jo-anmälan.

Andreas fortsatte att mejla staden – fast nu med fyra olika mejl – alltså ett för varje handling han begärde ut. 

– Då ville de att jag skulle sluta eftersom detta blev för jobbigt för dem att hantera, säger Andreas.

I förra veckan kom JO med sin bedömning. De riktar ingen kritik till Vaxholm i detta fallet men Andreas är ändå nöjd med utfallet .

– Min anmälan har ändå gjort någonting eftersom Vaxholms stad nu reviderat sin kopieringstaxa så att utlämnande av handlingar digitalt ska vara gratis om arbetstiden inte beräknas vara längre än 15 minuter.

Fler avsnitt
Fler videos