Gå direkt till textinnehållet

Reporter tvingas lämna ut chatt med källa

En domstol i Kanada beordrar en reporter på Vice att lämna ut all kommunikation han haft med en källa som är åtalad för att anslutit sig till IS. Domstolsbeslutet kritiseras av pressfrihetsorganisationer.

Högsta domstolen i Ontario, Kanada, beordrade den 29 mars reportern Ben Makuch att överlämna sin kommunikation med Farah Shirdon, som är en kanadensisk medborgare som ska ha rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till IS. Ben Makuch skrev flera artiklar om Shirdon i Vice under 2014. 

2015 häktades Shirdon i sin frånvaro, misstänkt för att ha anslutit sig till en terrororganisation och för terrorhandlingar. Polisen som utreder fallet begärde i februari att Makuch skulle lämna över all kommunikation han haft med Shirdon via chattjänsten Kik, samt all information om hur han fick kontakt med Shirdon. Vice och Ben Makuch bestred begäran med hänvisning till pressfriheten. Det rapporterar International Business Times.

Nu har domstolen gett polisen rätt, bland annat med motiveringen att kommunikationen inte var off the record, eller kom från en konfidentiell källa. Vices advokat anser att domslutet kommer att påverka journalisters möjligheter att odla källor, om kommunikationen med en journalist kan användas mot en i ett åtal. Flera pressfrihetsorganisationer samt Reportrar utan gränser och Committe to Protect Journalists kritiserar domslutet som man menar hotar pressfriheten.

Fler avsnitt
Fler videos