Gå direkt till textinnehållet

Reporter får inte ut intern utredning

En reporter på Svenska Dagbladet nekas av kammarrätten att få ut en intern utredning från Migrationsverket. Utredningen gäller asylprövningen av en man som dödades efter att han utvisats till Tjetjenien.

Migrationsverket ansåg inte att mannens uppgifter om att han var hotad av tjetjenska myndigheter var trovärdiga. Det gjorde inte heller Migrationsdomstolen, och mannen utvisades därför från Sverige. Några månader efter att han utvisats dödades han i Tjetjenien. Migrationsverkets dåvarande generaldirektör Anders Danielsson anmälde själv händelsen till åklagare efter en intern utredning av fallet.

En reporter på Svenska Dagbladet har begärt att få ta del av den interna utredningen, men fått avslag av Migrationsverket med hänvisning till sekretess. Enligt Migrationsverket innehåller utredningen uppgifter som gör att den utvisade mannen och hans närstående kan lida men om de lämnas ut. Nu avslår även kammarrätten reporterns begäran med samma motivering.

Reportern har i sin överklagan framfört att uppgifter om familjen redan är offentliga genom Migrationsdomstolens utvisningsbeslut. Men det innebär inte att samma uppgifter är offentliga hos Migrationsverket, anser kammarrätten. Däremot kan det påverka bedömningen av vilken skada familjen kan lida av ett utlämnande.

Annons Annons

Men i det här fallet anser kammarrätten att Migrationsverket har gjort en detaljerad prövning av vilka uppgifter som kan lämnas ut, och tycker inte att det finns anledning att ändra beslutet. Därför avslås överklagandet. 

Fler avsnitt
Fler videos