Religionsvetaren Simon Sorgenfrei har tagit initiativ till den nya bloggen som ska hjälpa journalister att få djupare insikt i aktuella religiösa frågor. FOTO: Privat

”Religionsjournalistiken har blivit bättre”

21 maj, 2012

Den nystartade bloggen ”Religionsvetenskapliga kommentarer” ska fungera som en resurs för bland andra journalister som ska skriva om religion. Bakom initiativet står religionsvetaren Simon Sorgenfrei. ”Religionsjournalistiken har blivit bättre de senaste åren”, säger han.

Simon Sorgenfrei på religionsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet är en av initiativtagarna till den nya bloggen Religionsvetenskapliga kommentarer där religionsforskare skriver om aktuella frågor.

– Bloggen ska första hand fungera som en resurs för journalister, politiker och opinionsbildare. Vi vill också nå ut med vår forskning, säger Simon Sorgenfrei till Journalisten.

– Intresset för religion växer, det finns en större förståelse för religion i samhället och det har blivit vanligare att religiösa frågor skildras av journalister. Vi blir oftare kontaktade av journalister. Men vi blir ofta refuserade när vi skriver själva. Tidningarna vill att vi ska vara mer polemiska i debattartiklar, och det vill vi inte vara. Vi vill vara nyanserade, säger Simon Sorgenfrei.

De som uttalar sig i religiösa frågor är ofta själva engagerade i religiösa rörelser, och mer sällan forskare, anser Simon Sorgenfrei. Han upplever dock att religionsjournalistiken har blivit bättre i Sverige de senaste åren.

– För fem tio år sedan kunde man skriva ”islam säger att…”, så är det inte längre. Journalisterna har blivit duktigare på att ta in fler röster och bilderna av religion är mer nyanserade i dag.

Han undervisar också på Södertörns högskola som har en kurs i religionsjournalistik.

– Det är något som vi ska satsa mer på. Ibland verkar det som att nyhetsvärderingsteori och religionsvetenskap inte är kompatibla. Men det måste gå att hitta sätt att skildra religion på ett nyanserat sätt som ändå passar i det nyhetsjournalistiska formatet.

De två senaste blogginläggen handlar om Uppdrag gransknings avslöjande om imamernas råd till misshandlade kvinnor.

Kommer ni att recensera religionsjournalistiken?

– Det är inte tanken med bloggen, men vi kommer att kommentera aktuella och uppseendeväckande frågor.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies