Gå direkt till textinnehållet

Rekordtempo och enighet

Journalistkongressen håller rekordtempo och ligger flera timmar före schemat. Orsaken är så stor enighet att det inte förekommer debatter från talarstolen. Förbundsstyrelsens yrkanden går igenom på de flesta punkter.  

Den stora frågan om värdegrund i förbundet som beräknades ta en stor del av första kongressdagen i anspråk klubbades igenom utan debatt och enhälligt av kongressen. Det innebär att förbundet kommer att få en stadgeändring som innebär att medlemmar i förbundet ska värna demokratin och ställa upp på principen om alla människors lika värde.

Kongressen har i rask takt sagt ja till ett nytt otrygghetsråd för att stärka tryggheten på arbetsmarknaden, till att förbundet ska arbeta för väcka opinion om värdet av en oberoende journalistik och till att intensifiera arbetet med att stärka den fria journalistiken inom organisationspressen.

Först på motion 21, från Frilans Riks, angående omvärldsanalys uppstod en debatt mellan förbundsstyrelsens representant Ola Gäverth och Carl-Magnus Höglund, ombud från Frilans Riks. I motionen yrkade Frilans Riks att förbundet ska utreda frilansars villkor på samma sätt som man gjort med bemanningsanställdas villkor. FS ansåg att arbetet ingick i förbundets vanliga arbete och även att det kunde vara en fråga för det nyinrättade otrygghetsrådet. Frågan kunde inte avgöras av acklamation eller handuppräckning och gick till digital votering där Carl-Magnus Höglunds yrkande vann med röstsiffrorna 65-44 och två som avstod.

En stund senare vaknade ombuden till liv när frågan om definitionen av vem som är journalist och vad som är journalistik kom upp på dagordningen i och med en motion från Tomas Carlsson där han yrkade att kongressen skulle ge förbundsstyrelsen i uppdrag att definiera begreppet journalistik tydligare och via Journalistförbundets hemsida informera vad som är journalistik och vem som är journalist. Efter en stunds diskussion beslutade kongressen att förbundet ska definiera begreppen journalistik och journalist och skapa ett informationsmaterial om journalistrollen.
Fler avsnitt
Fler videos