Rekordmånga sökande till journalistutbildningar

19 april, 2013

De kärva tiderna verkar inte ha påverkat antalet sökande till journalistutbildningar. Rekordmånga har sökt till JMK i Stockholm: 2 433 personer till 43 platser. (RÄTTAD)

Till hösten startar det nya Journalistprogrammet vid JMK i Stockholm. 2 433 har sökt till utbildningen. Enligt studievägledaren Peter Erell ligger det på en rekordnivå. Endast 43 studenter antas.

Det går inte exakt att jämföra med tidigare år eftersom Journalistprogrammet är nytt. Förra årets kurs i journalistikvetenskap, som är den första kurs som studenterna läser på det nya Journalistprogrammet, lockade 966 sökande.

De dystra rapporterna om nedskärningar, uppsägningar och svårigheter att få jobb verkar inte påverka valet av utbildning.

– Förutsättningarna för att få jobb verkar inte vara relevant i valet av utbildning, om man nu antar att de sökande är medvetna om möjligheten att få ett arbete. Det kanske hade varit ännu flera som hade sökt om det varit bättre tider, säger Peter Erell.

Journalistutbildningen vid Södertörn högskola har till höstens program i journalistik och multimedia 1 920 sökande. Hösten 2012 hade skolan 1 800 sökande. JMG i Göteborg har till sitt journalistprogram 1 460 sökande. Hösten innan hade man 1 230 sökande.

Även Journalistutbildningen i Umeå räknar med att antalet sökande är fler än året innan. Sammanställningen är ännu inte klar. Förra året var det 823 som sökte till utbildningen.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Hanna fre, 2013-04-19 22:05
Om det var samma tryck till lärarutbildningar...
Inlagt av Clarence tis, 2013-06-04 14:08
Det finns en hel del folkhögskolelinjer med journalistinriktning, bland annat i Molkom, Skurup, Hällefors mfl. Allt behöver ju inte vara högskola.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies