Journalisternas hus, på Vasagatan i Stockholm. FOTO: Max Svensson

Rekordmånga nya medlemmar i Journalistförbundet

22 januari, 2021

Journalistförbundets medlemstapp mer än halverades under pandemiåret 2020 jämfört med 2019. Samtidigt fick förbundet 1 142 nya medlemmar, vilket är rekord för ett enskilt år.

Journalistförbundet hade räknat med ett nettotapp med cirka 300 yrkesverksamma medlemmar under 2020. Nu står det klart att det totala medlemstappet blev 147 personer, jämfört med antal medlemmar 2019.

2019 fick förbundet 357 färre medlemmar och 2018 blev medlemstappet 724 medlemmar. Främsta anledningarna till att personer lämnar förbundet är att de lämnar mediebranschen eller inte längre arbetar journalistiskt, uppger Journalistförbundet.

1 142 personer valde att bli medlemmar i Journalistförbundet under 2020, och den 31 december 2020 hade förbundet totalt 14 275 medlemmar. Den ökade osäkerheten på arbetsmarknaden på grund av pandemin antas ha bidragit till att fler valt att bli medlemmar.

– Det var tråkiga omständigheter men så viktigt och bra att fler fick upp ögonen för fackets betydelse. Kul med alla 1 142 nya medlemmar! När vi är många som organiserar oss tillsammans blir vi såklart starkare och har större chans att få till förbättringar i branschen, säger ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies