Regeringskansliets långsamhet fråga för JO
Över två månader har gått sedan Kristoffer Örstadius på Dagens Nyheter begärde ut en offentlig handling på regeringskansliet. Ännu har inget hänt, och nu gör han en JO-anmälan.
– Det är upprörande. Det är svårt att granska regeringen när tjänstemännen inte gör sitt jobb, säger Kristoffer Örstadius till Journalisten.
Handläggningstiderna på regeringskansliet har blivit längre, något som Journalisten skrivit om tidigare.
Handlingen Kristoffer Örstadius har begärt ut är mycket enkel att ta fram. Det handlar om en förteckning över kvitton. Han har alltså inte begärt ut själva kvittona, utan bara en lista över dem.
Han har jämfört med handläggningstider på liknande handlingar som han tidigare begärt ut hos andra myndigheter:
- Riksdagen – tre timmar
- Skolverket – 37 minuter
- Storstockholms lokaltrafik – en arbetsdag
- Statens historiska museer – två arbetsdagar
- Försvarsmakten – sju arbetsdagar
- Polismyndigheten i Uppsala län – en arbetsdag
Förklaringen till fördröjningen han har fått från regeringskansliet är att alla handlingar måste sekretessprövas.
– Det finns förstås många handlingar med sekretess på regeringskansliet. Men när man jämför med till exempel Försvarsmakten eller Polisen som också har många sekretesshandlingar, är handläggningstiden fortfarande oacceptabelt lång på regeringskansliet. Det handlar om en Excelfil som går att skicka över med ett knapptryck, säger Kristoffer Örstadius.
2010 gjorde han en granskning av samtliga statliga myndigheters hantering av offentlighetsprincipen genom att begära ut ett mejl. Regeringskansliet fick underkänt eftersom de påstod att mejlet inte fanns, trots att de hade svarat på det.
– Det är flera av oss på DN som har haft problem med att få ut allmänna handlingar från regeringskansliet. Min kollega Jens Kärrman fick vänta tre månader på en handling förra året.
Tidningen Riksdag & Departement skriver i senaste numret att konstitutionsutskottet (KU) 2011 begärde att få granska 150 beslut som UD fattat. Tre av de efterfrågade akterna fick utskottet aldrig, två kom efter två månader och 39 fick man vänta på i tre veckor eller mer. KU ansåg att det var en orimligt lång tid.
Journalisten har varit i kontakt med Information Rosenbad för att få en kommentar, men har fått beskedet att det kan dröja.