Gå direkt till textinnehållet

Regeringskansliet raderar epostloggar efter två veckor

Regeringskansliet har börjat radera loggar över epost efter bara två veckor. ”Det blir mycket svårare att granska regeringskansliet”, säger Kristoffer Örstadius, reporter på Dagens Nyheter.

Kristoffer Örstadius granskade i somras Transportstyrelseskandalen för Dagens Nyheter, och begärde i vanlig ordning ut epostloggarna för berörda personer på regeringskansliet. Epostloggarna är listor över utgående och inkommande epost till personer på myndigheten, och innehåller uppgifter om avsändare, tidpunkt och ämnesrad. Loggarna används ofta av journalister för att se vilka epostmeddelanden som kan vara intressanta att begära ut som allmän handling. Men de loggar Kristoffer Örstadius fick ut i somras gick bara två veckor tillbaka i tiden. Resten var raderat.

– Det är jättedåligt. Det leder till att det blir mycket svårare att granska regeringskansliet. Själva mejlen finns kvar, de som inte gallrats ut, men när det saknas en logg går det inte att veta vilka mejl som finns att begära ut, säger Kristoffer Örstadius.

Fram till i april i år gick det att få ut epostloggarna för sex veckor, men regeringskansliet ändrade då sina rutiner och satte ned tidsgränsen till två veckor.

Vad har du fått för förklaring till förändringen?
– De säger att de inte har behov av att spara mejlloggarna så länge. De ser inte loggarna som en insynsfunktion för allmänheten, utan som ett redskap för it-avdelningen att felsöka.

I ett brev till Kristoffer Örstadius uppger förvaltningsavdelningen på regeringskansliet att loggfilen har ett ”administrativt syfte av tillfällig betydelse i verksamheten och bedöms kunna gallras efter relativt kort tid”.

Går det inte att hitta mejllistor via diariet?
– Viktiga mejl ska diarieföras, men det sker inte alltid och inte på det sätt man skulle kunna tro. När jag och Mikael Delin granskade polisens passupphandling i augusti hade mejl som var viktiga för vår granskning inte diarieförts eftersom polisen inte bedömde dem som viktiga internt. De handlade bland annat om middagar och utlandsresor.

Fler videos
Fler avsnitt