Regeringsattacker mot medier i Sri Lanka

30 april, 2013

Regeringens förtryck riktat mot journalister hårdnar i Sri Lanka. Regeringsunderstödda övergrepp mot journalister har blivit vanligare det senaste året. Det visar en rapport från Amnesty International.

Rapporten ”Assualt on Dissent” avslöjar att regeringen som leds av president Mahinda Rajapaksa likställer kritik med ”förräderi” för att strama åt sitt grepp om makten.

En stor del av Sri lankas medier står under regeringskontroll. De få oberoende mediekanalerna där det kan framföras kritik mot regeringen utsätts för hot och attacker.

Minst 15 journalister har dödats sedan 2006 och många fler har tvingats fly landet. Webbsidor med regeringskritiska artiklar blir utsatta för cyberattacker, och redaktionernas kontor har utsatts för razzior eller bränts ned av okända mordbrännare.

”Regeringens uppenbara försök att begränsa och tysta ner oberoende media är ett slag i ansiktet på pressfriheten som ska vara skyddad under både inhemsk och internationell lag”, säger Polly Truscott, biträdande chef för Amnesty Internationals Asien- och Stillahavsavdelning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies