Gå direkt till textinnehållet

Regeringen stoppar DAB

I dag ger kulturdepartementet besked i DAB-frågan: övergången till digital radio är förenad med "alltför stora oklarheter" och stoppas därför.

Så sent som för tio dagar sedan sa kulturministerns pressekreterare Kristoffer Talltorp till Journalisten att Miljöpartiets kongressbeslut om att stoppa övergången till DAB+ inte behövde betyda att regeringen byter fot i frågan.

I dag skriver dock kulturminister Alice Bah Kuhnke (Mp) att så blir fallet. Övergången till digital marksänd radio skjuts på framtiden.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet hänvisar hon till att olika remissinstanser lyft "viktiga nackdelar och oklarheter kring en digitalisering" av radion.

De kritiska remissrösterna rör bland annat hur en övergång skulle påverka totalförsvaret och Sveriges katastrofberedskap. En annan kritik som lyfts fram är täckningsgraden; det är osäkert om digitalradion kan nå hela Sverige.

Att de kommersiella radioaktörerna heller inte är eniga om hur de nuvarande tillstånden ska hanteras fram till släckningen av FM-nätet är också en försvårande omständighet, enligt regeringen, liksom att det är oklart om det finns en efterfrågan av digitalradio hos konsumenterna.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö tycker att regeringens besked är "olyckligt". I en kommentar framhåller hon bland annat att erfarenheter från Danmark och Norge visar att ett fullt använt digitalt marknät ökat radiolyssnandet.

"Dagens besked innebär att vi sitter kvar med en gammal teknologi och i förlängningen finns risken att Sverige som anses som ett av de ledande radioländerna i Europa på sikt förlorar den positionen då publiken väljer bort ett analogt alternativ i en i övrigt digital värld", säger Benkö.

Fler avsnitt
Fler videos