Gå direkt till textinnehållet

Regeringen backar om stärkt sekretess

Regeringen tar till sig av kritiken mot förslaget att belägga offentliganställdas personnummer med sekretess.

Journalisten har vid flera tillfällen skrivit om kritiken mot förslaget att belägga alla offentliganställdas personnummer med sekretess, för att öka deras skydd från trakasserier. Såväl fackförbund som Journalistförbundet och ST som Föreningen Grävande journalister och Publicistklubben har kraftigt protesterat mot förslaget, som man bland annat menat skulle försvåra journalistisk granskning.

Av den lagrådsremiss som regeringen lämnade över i fredags framgår att kritiken fått effekt. Att sekretessbelägga födelsedatum och personnummer för alla offentliganställda skulle i alltför hög grad försvåra mediernas granskning och begränsa insynen i myndigheternas verksamhet, skriver regeringen.

Trots tyngden av sekretessintresset och intresset för den personliga integriteten anser regeringen till skillnad från den bedömning som görs i promemorian, vid intresseavvägningen mellan insynsintresset och sekretessintresset för offentlig-anställdas personnummer och födelsedatum, att intresset av insyn väger tyngre än sekretessintresset såvida det inte är fråga om uppgifter om offentliganställda hos myndigheter där
personalen särskilt kan riskera att utsättas förvåld eller lida annat allvarligt men.
Fler avsnitt
Fler videos