Gå direkt till textinnehållet

”Redigeringsnav” ska redigera NTMs tidningar

NTM-koncernen planerar att på sikt samla alla sina tidningars kvällsredigering i ett ”redigeringsnav” på Norrköpings Tidningar. (RÄTTAD)

– Företaget ska tillsätta en projektgrupp med några redigerare som ska redigera ett antal tidningar inom koncernen. Meningen är att de till att börja med ska redigera tidningarna inom Östgöta Media, det vill säga Folkbladet, Västerviks Tidning och Motala Tidning, säger Calle Slättengren, ordförande i journalistklubben på NT.

Man vill först testa med de mindre tidningarna för att se vad som är möjligt att göra.

I ett andra steg är det tänkt att ”navet” även ska redigera Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar och i slutändan även övriga tidningar inom NTM-koncernen: NT, Östgöta Correspondenten, Upsala Nya Tidning, Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren.

Koncernen hoppas på synergieffekter, vilket i vardagligt språk brukar betyda personalminskning.

Samordningen underlättas av att alla tidningarna inom koncernen har samma redaktionella system och i stort sett samma design.

Viss redigering kommer även i framtiden att göras på varje enskild tidning.

Journalistklubben på NT beklagar förändringen.

– Vi tycker att det innebär en utarmning när stora delar av en viktig yrkesgrupp tas bort, säger Calle Slättengren. Det kan bli problem med redigeringen på de olika tidningarna när det blir skarpt läge och man behöver improvisera. Det går inte att jämföra med om varje tidning har egna redigerare. Det betyder också en utarmning av journalistiken när enskilda tidningar tappar sin profil.

Det finns även långt framskridna planer på att slå samman fotoavdelningarna på NT och Folkbladet. Förhandlingar pågår.

– Det har prövats på andra håll i landet och det har inte fungerat bra. Vi på redaktionerna vill ha en äkta konkurrens och inte dela alltför mycket material, säger Calle Slättengren.

 

Fler avsnitt
Fler videos