Redaktör knivhotades i hemmet

27 augusti, 2013

Fem personer tog sig i helgen in i ledarskribenten och redaktören Mandana Ismail Abeywickremas hem i Colombo och genomsökte hennes filer och dokument samtidigt som hon hölls fången under knivhot. En av männen sköts ihjäl av polis som stormade bostaden.

De fem männen tog sig på lördagsmorgonen in i Mandana Ismail Abeywickremas hem i Colombo, Sri Lanka. Under flera timmar genomsökte de bostaden och gick igenom datorfiler och dokument. Under tiden hölls hon fången under knivhot och blev också slagen flera gånger. De tog också med sig smycken. Hennes barn var närvarande under händelsen. Det rapporterar AFP.

Mandana Ismail Abeywickrema och maken Romesh arbetar för Sunday Leader, vars medarbetare utsatts för en serie våldsdåd den senaste tiden. Maken kom hem till bostaden under attacken och ringde polisen när han insåg vad som pågick. När polisen stormade bostaden sköts en av männen ihjäl och de fyra andra greps. Två av männen visade sig vara tidigare militärer.

Free Media Movement i Sri Lanka anser att attacken och utförandet tyder på att överfallet var kopplat till hennes arbete. Abeywickrema är ofta kritisk mot regeringen i sina ledarartiklar, och är dessutom ordförande i den nybildade fackliga pressfrihetsgruppen Sri Lanka Journalists Trade Union.

Committee to Protect Journalists fördömer i en kommentar attacken och uppmanar polis och åklagare att vidta en noggrann undersökning för att finna motiven till attacken.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies