Gå direkt till textinnehållet

Redaktör knivhotades i hemmet

Fem personer tog sig i helgen in i ledarskribenten och redaktören Mandana Ismail Abeywickremas hem i Colombo och genomsökte hennes filer och dokument samtidigt som hon hölls fången under knivhot. En av männen sköts ihjäl av polis som stormade bostaden.

De fem männen tog sig på lördagsmorgonen in i Mandana Ismail Abeywickremas hem i Colombo, Sri Lanka. Under flera timmar genomsökte de bostaden och gick igenom datorfiler och dokument. Under tiden hölls hon fången under knivhot och blev också slagen flera gånger. De tog också med sig smycken. Hennes barn var närvarande under händelsen. Det rapporterar AFP.

Mandana Ismail Abeywickrema och maken Romesh arbetar för Sunday Leader, vars medarbetare utsatts för en serie våldsdåd den senaste tiden. Maken kom hem till bostaden under attacken och ringde polisen när han insåg vad som pågick. När polisen stormade bostaden sköts en av männen ihjäl och de fyra andra greps. Två av männen visade sig vara tidigare militärer.

Free Media Movement i Sri Lanka anser att attacken och utförandet tyder på att överfallet var kopplat till hennes arbete. Abeywickrema är ofta kritisk mot regeringen i sina ledarartiklar, och är dessutom ordförande i den nybildade fackliga pressfrihetsgruppen Sri Lanka Journalists Trade Union.

Committee to Protect Journalists fördömer i en kommentar attacken och uppmanar polis och åklagare att vidta en noggrann undersökning för att finna motiven till attacken.

Fler avsnitt
Fler videos