Realtids-bråket
tar ny vändning

3 april, 2017

Custos AB, där finansmannen Mats Qviberg är storägare, har gått i öppen strid med Realtids grundare och delägare Jonas Wiven-Nilsson. Nu menar Wiven-Nilsson att Custos medvetet saboterar verksamheten.

Journalisten har tidigare berättat om storbråket. Custos äger sedan årsskiftet 23 procent av aktierna i Realtid och förvärvade i februari tidningen Metro. Det var i ett pressmeddelande från just Metro som Custos offentligt gick till angrepp mot Jonas Wiven-Nilsson. I pressmeddelandet på Mynewsdesk hävdar Custos att Jonas Wiven-Nilsson och styrelsen för Realtid bröt mot Aktiebolagslagen när de försökte ändra bolagsordningen.

I ett öppet aktieägarbrev svarar Jonas Wiven-Nilsson på anklagelserna. Bland annat anklagar han de nya investerarna för att hota och sabotera verksamheten. 

"Redan tidigt i relationen förekom ett agerande från AB Custos sida som jag bedömde som olämpligt, men ansåg då att det inte var av en allvarligare karaktär, och i skenet av AB Custos uttalade ambitioner med sitt ägande och den uttryckta respekten för, och förståelsen av, Realtid Medias verksamhet, gjordes bedömningen att man kunde ha överseende med det. Dessvärre fortsatta detta agerande från AB Custos sida och briserade i ett möte mellan Christen Ager-Hanssen, vår styrelseordförande Thomas Vinell och mig i slutet av februari. I mötet uttalade Christen Ager-Hanssen tydliga hot och försökte påverka redaktionella, operativa och ägarmässiga frågor. Bland annat hotade Christen Ager-Hanssen med ett "krig vi inte skulle orka med" och att "krossa oss" om vi inte gick honom till mötes" skriver han i brevet.

Custos kräver återbetalning av inbetalad emissionslikvid på 1,2 miljoner kronor. Jonas Wiven-Nilsson förnekar att tillräckligt stora fel har begåtts för att de ska behöva betala tillbaka.  

Till tidningen Resumé kallar Custos vd Christen Ager-Hansson anklagelserna för direkt felaktiga och tagna ur sin kontext. 

”Vi har inte varit aktiva Realtid utan sett det som en kikhålsinvestering. Staffan Erfors (tidigare chefredaktör, nu på Metro) kom som till oss som en whistleblower och berättade att Jonas inte skötte verksamheten, och att personalen klagade. Därefter hade vi ett möte där jag förklarade att det inte var acceptabelt agerande från hans sida mot anställda och leverantörer. Jag sa att om han sparkar Erfors kommer vi se till att han blir sparkad och att vi tillsätter en granskning av verksamheten”, säger han till Resumé.

Taggar: Custos, Realtid

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies