Gå direkt till textinnehållet

Rausing och Ekots grävgrupp i granskningsbråk

Ekot publicerade en granskning som pekade ut Tetra-Pak arvingen Sigrid Rausing som ovillig att betala skatt på sina miljarder i Sverige. I ett debattinlägg på Dagens industri rasar nu Rausing över granskningen.

Tillsammans med 165 journalister i över 50 länder har Ekots grävgrupp granskat över 100 000 konton från de rikaste kunderna hos HSBC:s private banking enhet i Schweiz. Bland annat tar Ekot upp Sigrid Rausing, bosatt i Storbritannien, som betalar mindre skatt genom att utnyttja den så kallade non domicile-statusen som hon har.

”Jag sägs ”utnyttja ett kryphål i brittisk lag”, det vill säga domicile status. Men non-domicile är ett legalt begrepp, som ärvs efter faderskapet. Det har varit en del av engelsk lag sedan början på 1900-talet. Debatten om ”non-doms” har ekat över åren, och personer som är non-doms betalar en speciell skatt”. Skriver Rausing i sitt debattinlägg på Di.

Sigrid Rausing menar att hon inte flytt från någon skatteplikt och inte brutit mot några lagar.

Fredrik Laurin och Bo Göran Bodin på Ekots grävgrupp anser inte att man bara borde ha granskat de personer i HSBC-härvan som faktiskt bröt mot lagen.

”Tvärtom är det i högsta grad relevant att granska hur lagar kan gynna och missgynna. Det framgår tydligt av vår granskning att det är lagligt att utnyttja den så kallade non domicile-status som Sigrid Rausing har. Men det är – som Ekot rapporterat – omdebatterat eftersom en person med sådan status inte likt vanliga britter behöver betala skatt på kapital i utlandet. (…) Sigrid Rausing är en av världens rikaste och därmed mäktigaste personer och förmögenheten på det schweiziska kontot har byggts upp genom företagande baserat i Sverige”, skriver Laurin och Bodin i sitt debattisvar på Di.

Fler avsnitt
Fler videos