Gå direkt till textinnehållet

Rättegång mot rysk journalist för kritik mot Putin

I dag den 20 april inleds rättegången mot journalisten Svetlana Prokopyeva för att hon kritiserat Rysslands president Vladimir Putin. Hon riskerar sju års fängelse.

Journalisten har tidigare berättat om åtalet mot Svetlana Prokopyeva, som arbetar för bland andra Radio Free Europe och radiokanalen Ekho Moskvy.

Åtalet rör hennes kommentarer kring ett bombdåd riktat mot säkerhetstjänsten FSBs kontor i Arkhangelsk i november 2018, där den misstänkte förövaren, en tonåring som avled under attacken, strax före dådet hade påstått i sociala medier att FSB förfalskar bevis i brottsmål.

Svetlana Prokopyeva kopplade i sin kommentar tonåringens uttalanden till det politiska klimatet i Ryssland under president Vladimir Putin, och antydde att möjligheten till politisk aktivism är kraftigt begränsad i Ryssland, vilket leder till förtvivlan.

Annons Annons

Rättegången inleds i dag i Pskov bakom lyckta dörrar. Brottsmisstanken är ”rättfärdigande av terrorism” och om hon döms kan hon få upp till sju års fängelse.

150 000 personer har skrivit under ett upprop för att få åtalet nedlagt.

Pressfrihetsorganisationer och journalistförbund har protesterat mot åtalet, däribland Europeiska Journalistfederationen, som kräver att åtalet läggs ned.

Fler avsnitt
Fler videos