Rapport och Aktuellt fällda
för intrång i privatlivet

28 oktober, 2013

GRN-beslut I nyhetsinslag i SVT som handlade om en pågående rättsprocess visades bilder på en person som inte hade med det aktuella målet att göra. Granskningsnämnden för radio och TV ansåg att inslagen stred mot kravet på saklighet och mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Inslaget handlade om att rättegången inletts mot den person som grundat Pirate Bay. I ett avsnitt visade Rapport och Aktuellt arkivbilder då två personer kommer ut från en rättsal och reporterna säger att ”rättegången mot Pirate Bay-grundaren X och en 36-årig man från Dalarna” har inletts.

SVT förklarade inte att det rörde sig om arkivbilder och tittarna kunde därför få uppfattningen att anmälaren var en av de misstänka bredvid X.
Anmälaren kontaktade SVTs nyhetsredaktion och förklarade att han inte ville synas i bild. SVT lovade att maska ansiktet, men detta gjordes inte i hela  inslaget, vid ett tillfälle syntes ansiktet.

Granskningsnämnden anser att Rapports och Aktuellts inslag stred mot kravet på saklighet och mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies