Gå direkt till textinnehållet

Rapport kallade expresident diktator

SVT Rapport fälls av Granskningsnämnden för att i en rubrik om muthärvan kring Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj ha benämnt honom ”exdiktator”.

I ett inslag i februari i år berättade Rapport att en muthärva med Ukrainas expresident kopplades till Swedbank. På en skylt som visades i bild kallades Janukovytj ”exdiktator”.

En anmälare påpekade att Janukovytj var demokratiskt vald 2010, som av OSSE ska ha bedömts som fritt och rättvist. Anmälaren ansåg också att Rapports beskrivning av händelserna på Majdantorget 2013 och 2014 – att folket störtade presidenten – var förenklad och felaktig.

SVT svarade att den ifrågasatta rubriken var ett misstag, som åtgärdades till nästa Rapport-sändning (kl 19.30) och att det gjordes en rättelse i 18-sändningen följande dag. I förtydligandet sade nyhetsuppläsaren:

Annons Annons

”I gårdagens sändning benämnde vi Ukrainas förre president Viktor Janukovytj på ett missvisande sätt. Vi vill förtydliga att Janukovytj var president i Ukraina och inget annat.”

Formuleringarna kring protesterna på Majdantorget fanns det saklig grund till, svarade SVT.

Granskningsnämnden friar SVT i den del som gäller beskrivningen av händelserna på Majdantorget, som man inte anser strider mot kravet på osaklighet.

Däremot var rubriken om ”samröre med exdiktator” felaktig, och det förtydligande som SVT sände nästa dag klargjorde inte tillräckligt tydligt vad som blivit fel i den ursprungliga sändningen, anser nämnden. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos