Rapport fällt för osaklighet om VD-löner

6 september, 2016

GRN-beslut Ett inslag i Rapport har fällts för osaklighet av Granskningsnämnden. Inslaget handlade om att inkomstklyftorna ökar i Sverige och om VDars löner.

Inslaget sändes den 24 februari i år. En grafik visade att en VD i näringslivet tjänade 1,5 miljoner kronor i månaden i genomsnitt och en låginkomsttagare 20 000 kronor.

Anmälaren av inslaget anser att siffran om hur mycket en VD inom näringslivet tjänar är felaktig. Uppgifterna bygger på de 50 största företagen i Sverige och är enligt anmälaren inte representativt för alla VDar i landet. Enligt Svenskt näringsliv ligger medianlönen på 80 000 kronor.

SVT skriver i sitt yttrande till Granskningsnämnden att uppgifterna kommer från en LO-rapport. I LOs pressmeddelande framgick det inte hur man gjort undersökningen. I en artikel på SVT.se gjorde SVT ett förtydligande om hur LOs undersökning gjorts. SVT beklagar att detta inte redovisades i inslaget.

Granskningsnämnden för radio och TV anser att inslaget gav en missvisande bild av vad en VD tjänar per månad och att SVT inte gjort en ”rimlig saklighetskontroll”. Nämnden anser därför att inslaget strider mot kravet på saklighet.

GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies