Radiotjänst vägrar betala tillbaka

13 juni, 2014

Man ska inte betala TV-avgift för datorinnehav konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen i en ny dom. Men Radiotjänst vill inte betala tillbaka pengarna till de som tvingats att betala TV-avgift för datorinnehav.

Förra året fick Radiotjänst rekordmånga nya licensbetalare, en följd av beslutet att börja kräva att personer som har dator, mobil eller surfplatta också ska betala TV-licens eftersom man kan titta på TV i dessa produkter. Journalisten har tidigare berättat om de ändrade rutinerna på Radiotjänst, som upprört många.

De som överklagat Radiotjänst beslut har förlorat i såväl kammarrätter som förvaltningsrätter. Men nu har Högsta förvaltningsrätten avgjort saken en gång för alla.

Eftersom syftet med en dator eller mobiltelefon inte är att titta på TV har Radiotjänst inte rätt att kräva att innehavaren betalar TV-avgift. Vidare konstaterar rätten att för att en avgift ska kunna tas ut får sändningen inte ske enbart ”på särskild begäran” av mottagaren, vilket är fallet i webbsändningar eftersom de startas av mottagaren.

Radiotjänst uppger på sin hemsida att man kommer att sluta kräva TV-avgift för innehav av dator, mobil och surfplatta, men säger samtidigt att man inte kommer att betala tillbaka några pengar.

”Högsta förvaltningsdomstolens beslut innebär ny praxis fr o m 2014-06-13. Fram till detta datum har rättssystemet bekräftat tidigare praxis. Detta innebär att tidigare avgifter är korrekt påförda och kan ej återbetalas”, skriver Radiotjänst.

Men i Högsta förvaltningsdomstolens dom konstateras att Radiotjänst måste betala tillbaka avgiften till den person som erlagt för hög avgift: ”Vad gäller återbetalning av radio- och tv-avgiften anges i 16 § avgiftslagen att överstiger en inbetalad avgift vad som ska erläggas enligt beslut som har vunnit laga kraft, ska överskjutande belopp betalas tillbaka”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i domen.

Eva Hamilton, styrelseordförande för Radiotjänst och VD för SVT, vill se en lagändring.

”Vi ser månad för månad hur tittande på tv i accelererande takt förflyttas till andra mottagare och skärmar. Högsta förvaltningsdomstolens dom idag innebär att endast den del av befolkningen som har traditionella tv-apparater ska betala för hela svenska folket användning av SVT:s, Sveriges Radios och UR:s utbud och tjänster. Det är varken rättvist eller en hållbar lösning för framtiden”, skriver Eva Hamilton i ett pressmeddelande.

”Nu går frågan tillbaka till riksdagen, som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service. Den måste hålla för den snabba förändringen av medienyttjande och fortsatt garantera programbolagens oberoende.”

Taggar: Radiotjänst

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Anders Westberg fre, 2014-06-13 14:22
SVT får väl börja med inloggning till sin tjänst som alla andra som tar betalt på nätet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies