Gå direkt till textinnehållet

Radiotjänst vägrar betala tillbaka

Man ska inte betala TV-avgift för datorinnehav konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen i en ny dom. Men Radiotjänst vill inte betala tillbaka pengarna till de som tvingats att betala TV-avgift för datorinnehav.

Förra året fick Radiotjänst rekordmånga nya licensbetalare, en följd av beslutet att börja kräva att personer som har dator, mobil eller surfplatta också ska betala TV-licens eftersom man kan titta på TV i dessa produkter. Journalisten har tidigare berättat om de ändrade rutinerna på Radiotjänst, som upprört många.

De som överklagat Radiotjänst beslut har förlorat i såväl kammarrätter som förvaltningsrätter. Men nu har Högsta förvaltningsrätten avgjort saken en gång för alla.

Eftersom syftet med en dator eller mobiltelefon inte är att titta på TV har Radiotjänst inte rätt att kräva att innehavaren betalar TV-avgift. Vidare konstaterar rätten att för att en avgift ska kunna tas ut får sändningen inte ske enbart ”på särskild begäran” av mottagaren, vilket är fallet i webbsändningar eftersom de startas av mottagaren.

Annons Annons

Radiotjänst uppger på sin hemsida att man kommer att sluta kräva TV-avgift för innehav av dator, mobil och surfplatta, men säger samtidigt att man inte kommer att betala tillbaka några pengar.

”Högsta förvaltningsdomstolens beslut innebär ny praxis fr o m 2014-06-13. Fram till detta datum har rättssystemet bekräftat tidigare praxis. Detta innebär att tidigare avgifter är korrekt påförda och kan ej återbetalas”, skriver Radiotjänst.

Men i Högsta förvaltningsdomstolens dom konstateras att Radiotjänst måste betala tillbaka avgiften till den person som erlagt för hög avgift: ”Vad gäller återbetalning av radio- och tv-avgiften anges i 16 § avgiftslagen att överstiger en inbetalad avgift vad som ska erläggas enligt beslut som har vunnit laga kraft, ska överskjutande belopp betalas tillbaka”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i domen.

Eva Hamilton, styrelseordförande för Radiotjänst och VD för SVT, vill se en lagändring.

”Vi ser månad för månad hur tittande på tv i accelererande takt förflyttas till andra mottagare och skärmar. Högsta förvaltningsdomstolens dom idag innebär att endast den del av befolkningen som har traditionella tv-apparater ska betala för hela svenska folket användning av SVT:s, Sveriges Radios och UR:s utbud och tjänster. Det är varken rättvist eller en hållbar lösning för framtiden”, skriver Eva Hamilton i ett pressmeddelande.

”Nu går frågan tillbaka till riksdagen, som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service. Den måste hålla för den snabba förändringen av medienyttjande och fortsatt garantera programbolagens oberoende.”

Fler avsnitt
Fler videos