Gå direkt till textinnehållet

Radiobolag får böta miljoner för smygreklam

Programmet "Äntligen morgon" gynnade flera företag på ett otillbörligt sätt. Nu får samtliga tio stationer som sände programmet böta - totalt nästan 2,7 miljoner kronor.

Granskningsnämnden och Kammarrätten har tidigare slagit fast att "Äntligen morgon" i ett program som sändes i november 2009 gynnade ett resebolag, ett försäkringsbolag och en rackettillverkare på ett otillbörligt sätt. I sändningen fick lyssnarna tävla om en utlandsesa.

Granskningsnämnden anser också att sändningen bröt mot bestämmelsen om utformning av sponsringsmeddelanden.

Nu gör Förvaltningsrätten samma tolkning som GRN och Kammarrätten. Ägarna till tio radiostationerna, däribland Mix Megapol och Radio City i Stockholm, måste böta runt 250 000 kronor vardera till staten i så kallad särskild avgift; totalt 2 675 000 kronor.

Annons Annons

Radiobolagen yrkade på en lägre avgift och hänvisade till att beslutet att sända ett visst innehåll har inte fattats elva gånger (antalet sändningar), utan bara en. Det bör därför inte sanktioneras mer än en gång, anser de.

De påpekade också att de totalt får betala 53 gånger mer än rikssändande Sveriges Radios P1 fått böta för en liknande överträdelse. Bolagen ansåg också att det är orimligt att bötesbeloppet blir lika högt oavsett hur många lyssnare stationerna haft eller haft faktisk möjlighet att nå. För en station som når 400 lyssnare blir en straffsumma på hundratusentals kronor katastrofal, skriver man i överklagandet till Förvaltningsrätten. Man påpekade också att det otillbörliga gynnandet av tre företag inte gett stationerna några intäkter.

Men bolagens invändningar ändrar inte Förvaltningsrättens bedömning. Rätten anser vid en sammantagen bedömning av överträdelsernas art, varaktighet och omfattning att straffavgifterna som GRN ansökt om ska betalas.

Fler avsnitt
Fler videos