Pulitzer-vinnande artiklar kritiseras av rysk sajt

7 maj, 2020

Samma avslöjanden som The New York Times vann Pulitzerpriset för hade redan gjorts av ryska oberoende medier. Nu beklagar den ryska sajten proekt.media att New York Times inte ens hänvisar till dem.

Det var i mars 2019 som proekt.media publicerade ett långt gräv både på ryska och engelska om hur president Putins nära allierade Jevgenij Prigozjin år 2018 sände politiska konsulter till Madagaskar med uppdraget att säkra den sittande presidentens omval, skriver Dagens Nyheter.

I september samma år gjorde den ryska sajten ett nytt avslöjande om rysk inblandning i det libyska inbördeskriget, med samma Prigozjin som huvudfigur. 

Ett par månader senare publicerade NYT både ett reportage om rysk inblandning i Madagaskars presidentval och en undersökande artikel om rysk inblandning i inbördeskrigets Libyen.

Bägge artiklarna ingår i den serie som nyligen belönades med Pulitzerpriset, skriver DN.

Roman Badanin, chefredaktör för den ryska sajten proekt.media, förtydligar att de inte anklagar NYT för plagiat. Detta eftersom artiklarna i NYT har egna källor och inte har kopierat någonting ur proekt.media.

Men han förstår inte att den amerikanska jätten inte nämner att det var de som gjorde det första avslöjandet. 

– Det är oerhört viktigt för oss att få ett sådant erkännande. Vi jobbar under helt andra villkor än de, säger Badanin till DN.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies