Gå direkt till textinnehållet

PS-bolag välkomnar ny utredning

SVTs vd Hanna Stjärne välkomnar att regeringen tillsatt en utredning om en teknikneutral reglering för public service.

Sedan förra året ingår rörlig bild online i SVTs kärnverksamhet – men Granskningsnämnden kan inte granska onlinesändningarna utifrån saklighet och opartiskhet.

Förra året föreslogs en ändring i YGL för att möjliggöra en sådan granskning. Men fler lagar behöver ändras. Igår tillsatte regeringen en utredning som ska föreslå hur public service-innehåll på internet ska kunna omfattas av motsvarande villkor som gäller för sändningarna i marknätet.

”Jag välkomnar att man nu tar steg för att jämställa tv-kanalerna och de digitala tjänsterna. (…) Det är också viktigt att allt SVTs utbud ska kunna granskas, oavsett om det har synts i traditionell TV eller på SVT Play”, säger SVTs vd Hanna Stjärne i en kommentar på svt.se.

Annons Annons

Utredaren ska också se över möjligheten att ändra ordningen för beslut vid så kallad förhandsprövning av nya tjänster hos public service-företagen. Idag beslutar regeringen vid en sådan prövning.

”Det är utmärkt att det tillsätts en utredning för att se över var beslut ska fattas i förhandsprövningsärenden. Vi har tidigare konstaterat att det är problematiskt ur oberoendeperspektiv att det är regeringen som fattar beslut när det gäller förhandsprövning”, säger Gabriel Byström, chef vid vd-enheten på Sveriges Radio, i en kommentar till Journalisten.

Kammarrättsrådet Ann-Jeanette Eriksson har utsetts till särskild utredare.

Fler avsnitt
Fler videos