Promedia-VDns SR-uppdrag ifrågasatt

23 mars, 2012

Promedias koncernchef Lena Larsson har tackat ja till att bli ny styrelseledamot i Sveriges Radio. Det innebär att hon får ansvar för konkurrerande bolag och beslutet ifrågasätts.

På Sveriges Radios årsstämma på måndag kommer Lena Larsson att tillträda som ny styrelseledamot. Hon har tackat ja till förfrågan.

Samtidigt är hon koncernchef för Promedia med 14 lokaltidningar. Många av dessa tidningar har SRs P4-stationer som sina värsta konkurrenter, bland annat på webben.

Journalistklubben på Promedia har ifrågasatt uppdraget.

– Vi reagerade på nyheten, Sveriges Radio är ju en konkurrent till oss. Vi skrev ett brev till Lena Larsson, och vi har fått svar, säger Carina Tenor på Nerikes Allehanda. Hon är en av två ordförande i Promedias journalistklubb.

– Många är undrande hur det kan komma sig att vår VD får sitta i SRs styrelse när vi journalister aldrig skulle få arbeta för en konkurrent. Det känns väldigt konstigt. Det har varit problem för vikarier som hoppar mellan arbetsplatserna, säger Carina Tenor till Journalisten.

 

Johan Kretz, vice ordförande i VLTs journalistklubbssektion, tycker att det är diskutabelt om Lena Larsson kan sitta i ledningen för ett bolag och i styrelsen för ett konkurrerande:

– På VD-nivå har hon ju ingen direkt påverkan på det operativa arbetet på redaktionen, men hon styr ju resurstilldelningen. När hon tillträder som styrelseledamot i Sveriges Radio har hon makt att utöka eller minska resurserna i både Promedia och i Sveriges Radio, som konkurrerar med varandra, säger Johan Kretz.

Lena Larsson har svarat Promedias journalistklubb på en direkt fråga, att om det skulle uppstå en jävsituation, så avvecklar hon styrelseuppdraget i SR. Promedia går i första hand.

– Jag tycker att det är häpnadsväckande att hon talar om OM det blir en jävsituation. Det är en konkurrenssituation hela tiden mellan VLT och P4 Västmanland. Hon ska sitta i den strategiska ledningen för båda bolagen, säger Johan Kretz.

För journalister anställda i Promediakoncernen är det förbjudet att arbeta för en konkurrent.

– Reglerna bör vara hårdare ju högre upp i organisationen man kommer.

 

Lena Larsson säger till Journalisten att hon har funderat mycket på uppdraget innan hon tackade ja, och att hon också rådgjort med Promedias styrelseordförande.

– Jag ser ingen direkt affärskonflikt. Jag kan se ett värde i att jag får en erfarenhet och inblick i Sveriges Radio. Det gör att mina möjligheter att göra en bra omvärldsanalys förbättras, vilket gynnar Promedia, säger Lena Larsson.

Du får ju vårdnadsplikt för Sveriges Radio, som konkurrerar med bland andra VLT och NA. Du får makt att styra resurserna i båda bolagen. Ser du verkligen ingen konflikt i det?
– Man kan inte inverka i operativa beslut på det sättet. Vi lever i ett samhälle som har public service bolag, och vi i Promedia är i grunden positiva till att de finns. Jag kan inte se att jag kommer att hamna i situationer där jag kommer att vara inblandad i lokala marknader inom SR.

– Men om det är så att det uppstår en jävsituation då har jag haft fel, och måste dra konsekvenserna av det.

Vad prioriterar du då? Promedia eller Sveriges Radio?
– Jag är ju anställd av Promedia, så det är naturligt att jag i sådant fall lämnar styrelseuppdraget i Sveriges Radio.

Många tidningar försöker ju ta betalt för journalistik på sina nyhetssajter, och tidningsledningarna upplever ofta konkurrensen från public service sajter som ett problem. Tycker du att Sveriges Radio ska syssla med webbverksamhet?
– Jag tycker att Sveriges Radio i huvudsak ska syssla med radio.

Men tycker du att man ska minska på webbverksamheten på Sveriges Radio?
– Jag vill inte svara på det, för jag vet inte hur man har resonerat kring webben på Sveriges Radio ännu. Jag vill förstå hur man har tänkt innan jag säger någonting.

Har du förståelse för den kritik som kommer inifrån Promedia, från klubben och sektionerna?
– Jag har respekt för all den oro som uppstår när man tar ett sådant här uppdrag, men jag har inte sett att det kan finnas en affärskonflikt.

Journalisterna inom Promedia är ju helt förbjudna att jobba för en konkurrent. Gäller inte det dig också?
– I grunden ska samma regler gälla alla, och det ska vara hårdare regler högre upp i organisationen. Man ska leva som man lär. Men för journalisterna handlar det om det operativa nyhetsarbetet. I det här fallet är förutsättningarna annorlunda.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies