Gå direkt till textinnehållet

Profiler kritiserar Expressen-ledningen i öppet brev

I ett öppet brev kritiserar flera nuvarande och före detta Expressen-medarbetare ledningen och kräver en extern arbetsmiljöundersökning.

I det öppna brevet kritiserar sex fristående Expressen-skribenter den egna tidningen. Bland dessa finns Cissi Wallin, Katarina Wennstam och Irene Pozar.

– Jag valde att skriva under brevet för att det som framkommit i ETC:s granskningar är extremt allvarliga uppgifter, Expressen har inte tagit tillräckligt stort ansvar, säger Irena Pozar, skribent för Expressen och chefredaktör för Veckorevyn, till SVT Kultur.

De sex skribenterna kräver en extern utredning av tidningens arbetsmiljö samt en handlingsplan för att komma tillrätta med ojämlika strukturer.

Annons Annons

När det gäller arbetsmiljön vidhåller Expressens ledning att tidningen idag har en god sådan, men att problem har funnits historiskt. 

Även tv-medarbetaren Anna Herdenstam, som också sitter i Journalistförbundets styrelse, skriver om den senaste tidens turer på sin Facebook.

”Att läsa alla vittnesmål om utsatthet, missförhållanden och kränkande behandling  som ägt rum under tidigare år på min arbetsplats gör oerhört ont i själen. Jag har pratat med många som känner igen sig i det som beskrivs och personligen väcks minnen till liv, minnen som fyller mig med sorg och ilska”, skriver hon.

Herdenstam berättar vidare att det var detta som för några år sedan gjorde att hon började engagera sig fackligt.

”De senaste åren har vår arbetsmiljö förbättrats väsentligt, tack vare ett aktivt fackligt arbete samt ett nytt och i väldigt många hänseenden bättre ledarskap”, fortsätter hon.

Fler avsnitt
Fler videos