Professor vill ha meddelarskydd för journalister

8 juni, 2012

Claes Sandgren, professor i civilrätt, väcker på DN Debatt frågan om ett meddelarskydd för anställda på medier för att lättare kunna uppdaga mutbrott och andra tvivelaktiga arbetsmetoder i branschen.

"Om journalistik inte ses som vilken vara som helst och om medierna betraktas som en makt i samhället med ett demokratiskt uppdrag, bör meddelarskyddet omfatta deras anställda och uppdragstagare. Undantag skulle dock göras för att skydda källor och viktiga affärshemligheter", skriver Claes Sandgren, som även är ordförande för Institutet mot mutor, på DN Debatt.

Han vill bland annat att de etiska reglerna ska omfatta mediernas metoder att skaffa information, att tidningarna ska upplysa om de betalat för information och att intervjupersoner som tycker att deras uttalanden klippts bör få tillgång till allt råmaterial för att kunna visa på förvanskningar. Han föreslår också att ansvarige utgivaren bör ge ersättning till en drabbad om tidningen fällts för brott mot de etiska reglerna.

Läs hela Claes Sandgrens inlägg på DN Debatt.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies