Gå direkt till textinnehållet

”Priset har blivit viktigare”

Stora Journalistpriset delas ut för 54e året i rad. I morgon den 18 november röstar juryn och på kvällen presenteras vinnarna på Bonniers Konsthall i Stockholm.

Jonas Bonnier är ordförande i juryn:

– Stora Journalistpriset är viktigt om man tycker att journalistik är viktigt – och journalistik­en blir allt viktigare bland annat eftersom den hjälper oss att få en hyggligt gemensam verklighetsbild, och det har betydelse för demokratin. Somliga tycks glömma bort att det görs oerhört mycket bra svensk journalistik, som förtjänar att uppmärksammas helst varje dag men minst en gång om året. Priset kan inspirera internt i branschen, men belyser också journalistikens betydelse externt.

Varför röstar juryn först samma dag som prisutdelningen?
– Journalister är deadlinedrivna och det var svårt att få juryn att fatta beslut när det var flera dagar kvar till utdelningen, eftersom ingen verkade känna pressen att bli klar. Nu kör vi samma morgon i stället, och det har funkat väldigt bra.

Annons Annons

Juryn får ibland kritik för sina beslut, vad tänker du om det?
– Det är svårt att tycka att det är dåligt att priset – och journalistiken – diskuteras. Det sämsta vore om priset delades ut i komplett tystnad.

Fler avsnitt
Fler videos