Gå direkt till textinnehållet

Pressfrihetens dag firas trots pandemi

Inga manifestationer – men Pressfrihetens dag kommer att uppmärksammas brett på andra sätt på måndag.

Journalisten och yttrandefrihetsaktivisten Kurdo Baksi har arrangerat manifestationer på Pressfrihetens dag den 3 maj sedan 2010.

I år är firandet inställt. Det fysiska i alla fall.

– Det blir ingen manifestation, man får inte samla mer än åtta personer. Jag är jätteledsen. Pandemin skadar yttrandefriheten på många sätt, säger Kurdo Baksi, som hade planerat att stå utanför bland annat Belarus ambassad vid lättade restriktioner.

Annons Annons

Men den internationella dagen för pressfrihet – som FN 1993 utropade 3 maj till för att hedra de uppoffringar som gjorts för att stärka och sprida pressfriheten och påminna regeringar om deras skyldighet att bevara yttrandefriheten – kommer att uppmärksammas på en rad andra sätt:

På Göteborgs universitet hålls ett webbinarium om pressfrihet arangerat av Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne och JMG. Publiken kommer att få möjlighet att aktivt medverka och uttrycka sin åsikt i aktuella frågor, som beslutet att stänga ner president Trumps Twitterkonto, och om det går att vara både aktivist och journalist.

”Det blir en interaktiv debatt där vi ställer deltagarna inför publicistiska dilemman. Ett experiment som vi hoppas faller väl ut. Det är rappt och kräver att deltagarna koncentrerar sitt budskap maximalt”, säger Kristian Wedel, journalist på GP och styrelseledamot i vänföreningen (samt nominerad till Årets stilist 2020).

Reportrar utan gränser uppmärksammar Pressfrihetsdagen med en livesändning på Facebook där man delar ut sitt årliga Pressfrihetspris, följt av ett seminarium med svenska och utländska gäster om att trotsa hatet och motarbeta självcensuren, om att inte låta sig tystas och kämpa för oberoende journalistik i tider av desinformation, hot, censur och trakasserier.

Medieinstitutet Fojo arrangerar ett lunchseminarium via Zoom, där man lyfter tre utmaningar som drabbar svenska journalister och hotar deras möjligheter att fritt utföra sitt uppdrag: hat och hot, desinformation och offentlighet och sekretess. Sista anmälningsdag är 30 april.

Fler avsnitt
Fler videos