Gå direkt till textinnehållet

Presidentkandidat siktade mot journalister

Den franska extremhögerdebattören Eric Zemmour, som inom kort väntas kandidera till presidentvalet, siktade igår mot journalister med ett oladdat prickskyttegevär.

Eric Zemmour har länge spritt sina högerradikala åsikter på tv-nyhetskanalen C News. Många tror att han inom kort kommer att lansera sin kandidatur för att bli Frankrikes näste president och slåss med Marine Le Pen om de högernationalistiska väljarna. Zemmour har dömts för hets mot folkbrott för rasistiska uttalanden.

Igår närvarade Zemmour vid en säkerhetspolitisk sammankomst utanför Paris. Han grep då ett prickskyttegevär och siktade med mynningen mot de närvarande journalisterna och sa ”Nu skrattar ni inte längre, flytta på er, backa!”, rapporterar Le Monde.

När han frågades ut om händelsen förklarade Eric Zemmour att det var humor och att det inte fanns något hot eller politiskt budskap i gesten.

Annons Annons

Många har reagerat skarpt på Zemmours agerande, både politiker och journalister. Den politiska journalisten Paul Larrouturou på privatägda tv-kanalen LCI skriver på Twitter:

”Låt oss vara noggranna. Zemmour siktar på oss med ett prickskyttsgevär som heter "ULTIMA RATIO" och används av [polisinsatsstyrkan] RAID för att döda på 800 meters håll, laddad med tio skott, monterad med en ljuddämpare. 'För att skoja' försäkrar han när jag frågar honom om vikten av denna symbol.”

Fler avsnitt
Fler videos