Gå direkt till textinnehållet

PON klandrar Hallands Nyheter för utpekande

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Hallands Nyheter för att tidningen namngav en pilot och felaktigt hävdade att han saknade certifikat – fem år efter att han varit med om en flygolycka.

Hallands Nyheter, HN, skrev i maj 2011 om flygolyckan som inträffade i samband med en affärsresa 2006. Tidningen påstod att piloten saknade certifikat för att flyga passagerare mot betalning.

Piloten anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Han påpekade att han utpekats som brottslig, trots att varken haverikommission, polis eller försäkringsbolag hade kommit fram till att han gjort sig skyldig till svartflygning.

HN svarade att publiceringen var en del av en granskning av Varbergs flygklubb. Piloten namngavs eftersom så också skedde i rapporteringen om olyckan 2006.

Annons Annons

PO gör en avvägning av rimligheten i att så utförligt granska omständigheterna kring en fem år gammal flygolycka. Att granska ärendet och låta piloten kommentera är pressetiskt oproblematiskt, menar PO, som konstaterar att myndigheternas utredningar friade honom från brottsmisstankar. PO påpekar att även om piloten namngavs 2006 i samband med olyckan är det inte automatiskt pressetiskt försvarbart att göra det flera år senare. PO kommer fram till att tidningen genom publiceringen orsakat piloten en oförsvarlig publicitetsskada.

PON instämmer och klandrar Hallands Nyheter för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos