PON klandrar Hallands Nyheter för utpekande

6 februari, 2012

PON-beslut Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Hallands Nyheter för att tidningen namngav en pilot och felaktigt hävdade att han saknade certifikat – fem år efter att han varit med om en flygolycka.

Hallands Nyheter, HN, skrev i maj 2011 om flygolyckan som inträffade i samband med en affärsresa 2006. Tidningen påstod att piloten saknade certifikat för att flyga passagerare mot betalning.

Piloten anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Han påpekade att han utpekats som brottslig, trots att varken haverikommission, polis eller försäkringsbolag hade kommit fram till att han gjort sig skyldig till svartflygning.

HN svarade att publiceringen var en del av en granskning av Varbergs flygklubb. Piloten namngavs eftersom så också skedde i rapporteringen om olyckan 2006.

PO gör en avvägning av rimligheten i att så utförligt granska omständigheterna kring en fem år gammal flygolycka. Att granska ärendet och låta piloten kommentera är pressetiskt oproblematiskt, menar PO, som konstaterar att myndigheternas utredningar friade honom från brottsmisstankar. PO påpekar att även om piloten namngavs 2006 i samband med olyckan är det inte automatiskt pressetiskt försvarbart att göra det flera år senare. PO kommer fram till att tidningen genom publiceringen orsakat piloten en oförsvarlig publicitetsskada.

PON instämmer och klandrar Hallands Nyheter för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
PON-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies