PON klandrar Aftonbladet för namngivning

29 oktober, 2009

PON-beslut Aftonbladet skrev felaktigt att en namngiven socialsekreterare hade omplacerats. Trots en tydlig rättelse dagen därpå bröt tidningen mot god publicistisk sed, beslutar Pressens opinionsnämnd.

Det var i samband med ett uppmärksammat fall där en 58-årig man i nio år hållit en sjuk kvinna inspärrad i en campingstuga som AB skrev att det hade varit turbulent på socialtjänsten i kommunen. Bland annat hade en socialsekreterare, som namngavs, förflyttats tidigare höst, skrev tidningen.

Socialsekretaren hade dock inte förflyttats utan själv sökt och fått en ny tjänst.

AB rättade felet följande dag på en mer framträdande plats i tidningen än där ursprungsartikeln varit placerad. Rättelsen låg på en röd färgplatta för att synas bättre.

Men rättelsen räcker inte för att undgå klander, enligt PO och PON: Tidningen hade inte bara skrivit fel om anmälaren utan även namngett henne i ett irrelevant och omotiverat sammanhang.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
PON-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies