Tidskrift klandras
för ledarartikel

24 februari, 2012

PON-beslut Turkiska Riksförbundets tidskrift Yeni Birlik klandras för att ha kritiserat en tidigare förbundsordförande på ett sätt som orsakat honom oförsvarlig publicitetsskada.

I en ledare anklagades den tidigare ordföranden för att ha kört förbundets finanser i botten och han påstods ha drivits av avundssjuka.

Den tidigare ordföranden kände sig kränkt och anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO.

PO konstaterar att en tidnings ledarsida är dess främsta åsiktsplats, vilket läsarna känner till. Skarp kritik kan framföras i ledaren utan att tidningen är skyldig att låta en omskriven person bemöta uppgifterna.

Enligt PO har den tidigare ordföranden också haft en sådan ställning i förbundet att han får acceptera en långtgående kritik för sitt ledarskap.

PO anser att publiceringen ryms inom ramen för god publicistik och vidtar ingen åtgärd. Om anmälare blir omskriven råder PO honom att få komma med bemötande.

Den tidigare ordföranden överklagade POs beslut till Pressens opinionsnämnd, PON.

Nämnden går emot PO och anser att det finns en gräns även för vad som kan framföras i en ledare. Anmälaren anklagades bland annat för trakasserier och ohederligt beteende utan att han fick bemöta påståendena.

Nämnden kommer fram till att han har lidit en oförsvarlig publicitetsskada och att Yeni Birlik ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Taggar: PON

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
PON-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies