PON får pröva konton
på sociala medier

17 december, 2013

Allmänhetens pressombudsman, PO, och Pressens opinionsnämnd, PON, kan från och med årsskiftet pressetiskt pröva konton på sociala medier.

Pressens samarbetsnämnd har nu beslutat om förändringen, som länge diskuterats, inte minst av PO Ola Sigvardsson.

”Det är en viktig och glädjande modernisering av det pressetiska systemet”, kommenterar Sigvardsson beslutet i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att mediehusens verksamhet har utvecklats oerhört snabbt och att de i dag agerar på alla plattformar som finns tillgängliga för publicering. För att det pressetiska systemet ska behålla sin trovärdighet får därför inte prövningen bara gälla delar av mediehusens verksamhet, utan hela det publicistiska området.

Den som känner sig kränkt av något som publicerats på ett konto i sociala medier, som är knutet till en tidning, kan från och med årsskiftet anmäla det till PO. Det som kan prövas är sådant som tidningen själv producerat. Utgivaransvaret gäller inte vad utomstående skrivit i kommentarsfält som inte är förhandsgranskade.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies