Polska riksbanken kräver att fem journalister tystas och deras artiklar tas bort – ur papperstidningen

7 december, 2018

Den polska riksbanken NBP har gått till domstol för att få tyst på fem namngivna journalister på Gazeta Wyborcza, och vill dessutom att fem artiklar i Gazeta Wyborcza och två i Newsweek tas bort, såväl de digitala publiceringarna som de tryckta.

Av stämningen i en domstol i Warsawa framgår att publiceringarna handlar om en skandal inom den polska finansinspektionen, KNF. Avslöjandena i Gazeta Wyborcza ledde till att KNFs ordförande Marek Chrzanowski avgick den 13 november. Han ska enligt rapporteringen ha krävt en muta av en bankägare i utbyte mot fördelaktig handläggning på myndigheten.

Den polska riksbanken NBPs högste chef Adam Glapiński kräver nu att domstolen förbjuder fem av tidningens journalister att fortsätta att rapportera om kopplingen mellan Adam Glapiński och den mutanklagade Marek Chrzanowski, samt att sju artiklar dras tillbaka, fem som publicerats i Gazeta Wyborcza och två i Newsweek. Det rapporterar bland andra Tok FM.

Riksbanken vill att artiklarna tas bort både digitalt – och i papperet, ”en märklig och omöjlig uppgift”, konstaterar Wyborczas ledning i en kommentar. 

Jarosław Kurski, redaktionschefGazeta Wyborcza, skriver i en kolumn i tidningen att man vägrar ge efter för förföljelserna, att man vägrar låta sig tystas och att han ser domstolsstämningen som ytterligare en attack från det nationalistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Han skriver bland annat att ända sedan PiS lovade att upphöra med sin aggressiva retorik mot medier, har tidningen blivit överöst med stämningar från PiS.

”Glapińskis agerande utgör censur, vilket är förbjudet i den polska författningen. […] Vi blev nyligen beordrade av en domstol att be om ursäkt för orden: ’Det är inte så en demokratisk stat fungerar, det är så en maffiastat fungerar’, vilket var ett flagrant brott mot pressens rätt att kritisera. Vi är övertygade om att vårt synsätt delas av Europadomstolen i Strasbourg”, skriver Jarosław Kurski och avslutar:

”Detta är en prövande tid för många polska journalister som älskar sitt arbete – och det är tid att slåss för det som är essensen av vårt arbete. Sanning. Och oberoende.”

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars Ohlander fre, 2018-12-07 18:05
Ska Polen verkligen få vara med i EU!?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies