Polsk minister vill
åtala journalist

14 juli, 2017

Polens försvarsminister Antoni Macierewicz har uppmanat den militära grenen inom åklagarmyndigheten att väcka åtal mot journalisten Tomasz Piątek som arbetar för Gazeta Wyborcza. Åtalskraven rör olaga hot som ska ha framförts i en ny bok av Piątek.

En formell begäran om att väcka åtal mot den granskande journalisten Tomasz Piątek skickades från det polska försvarsdepartementet till åklagaren förra veckan. 

Bakgrunden är Tomasz Piąteks bok Macierewicz och hans hemligheter, där journalisten avslöjar kopplingar mellan personer i försvarsministerns krets och dels den ryska underrättelsetjänsten, dels organiserad brottslighet. Boken kom ut i slutet av juni och bygger på ett och ett halvt års research, och en del av uppgifterna har tidigare publicerats i Gazeta Wyborcza. Innehållet i boken har dementerats av personer på försvarsdepartementet.

Polska medier rapporterar nu att försvarsdepartementet vill se Tomasz Piątek åtalad för två brott: olaga hot mot tjänsteman, som kan ge upp till tre års fängelse; samt offentlig förolämpning eller förnedring av en konstitutionell myndighet, som kan ge upp till två års fängelse. Tomasz Piątek anser att åtalskraven är ”absurda” och konstaterar att åtalspunkterna inte rör förtal – vilket han ser som ett indirekt erkännande att påståendena i boken är korrekta.

Internationella Pressinstitutet i Wien fördömer försvarsministerns agerande och kräver att alla åtalskraven dras tillbaka.

”Som minister har herr Macierewicz många möjligheter till sitt förfogande att få genmäle om uppgifter som han anser är felaktiga. Hans val att i stället använda statsapparaten för att straffa en kritiker är fullständigt olämpligt och riskerar att erodera demokratin i Polen ytterligare”, säger Steven M. Ellis, kommunikationsdirektör på Internationella Pressinstitutet i ett uttalande.

Taggar: Polen, pressfrihet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies