Polsk mediechef misstänks ha hackat facklig journalists dator

1 december, 2021

Radio Lodz styrelseordförande misstänks ha anlitat två personer för att hacka den lokala journalistklubbens ordförandes dator. Männen fångades av övervakningskameror.

En åklagarledd förundersökning har inletts om dataintrång i Radio Lodz-journalisten Malgorzata Warzechas arbetsdator. Warzecha är också ordförande i den lokala fackklubben, som ligger i tvist med arbetsgivaren om uppsägningar och ersättningar. Ett lokalt strejkvarsel lades i mitten av oktober, uppger Wirtualne Media.

Det misstänkta dataintrånget ska ha skett den 24 oktober. Filmer från övervakningskameror ska enligt TVN24 visa hur Radio Lodz styrelseordförande Arkadiusz Paluszkiewicz får besök av två män på sitt kontor. Männen befinner sig på Paluszkiewiczs kontor till dess att Malgorzata Warzecha lämnar redaktionen tre timmar senare. Då går de två männen in i hennes arbetsrum.

När Malgorzata Warzecha återvände till redaktionen upptäckte hon att någon varit inne på hennes dator, och kort därefter inträffade en it-störning som kunde spåras tillbaka till hennes dator. Hon polisanmälde händelsen omgående.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mariann Krzaklewski ons, 2021-12-01 16:13
Att förfölja fackföreningsledare är tyvärr en gammal polsk tradition från Lech Walesas och Anna Walentynowicz's tid. Men Jaruzelskis och Giereks säkerhetstjänster förlitade sig på hederlig analog informationsinhämtning och höll sig borta från folks datorer. Möjligen avlyssnade de en och annan telefon. PiS = PZPR!

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies