Gå direkt till textinnehållet

”Politiseringen har blivit värre den senaste tiden”

Den amerikanska mediebevakningen av corona och dess följder för samhället ser väldigt olika ut, beroende på vilket mediehus du tittar på. Det berättar Frida Wallnor, Di:s New York-korrespondent.

Frida Wallnor är korrespondent åt Dagens Industri med New York som bas. Trots att staden har drabbats hårt av covid-19, som också har lett till flera tuffa restriktioner för invånarna, märker hon inte av någon panik i staden.

– Många New York-bor var ute på restauranger ända fram till att de tvingades stänga, skriver Frida Wallnor i ett mejl till Journalisten.

Däremot märker hon av en oro över hur börsen har rasat – och inför hotet om att sjukvårdsplatserna ska ta slut.

Annons Annons

– Folk har bunkrat varor, men det är knappast så att det förekommer slagsmål om toapappersrullarna. Tvärtom upplever jag att det blivit en mindre hård stämning i stan, där människor hjälps åt. Man inser att vi alla är i samma sits här, berättar Frida Wallnor.

När det gäller corona-bevakningen ser Frida Wallnor en tydlig skillnad mellan olika medier.

Lyssnar man på CNN, eller andra typer av mer liberala mediehus, så har det varit en ganska alarmistisk stämning.

– Känslan har varit att de försöker beskriva läget som värre än det varit, och man pekar gärna på de misstag som Trump-administrationen har begått. Så här har det ju sett ut generellt sedan Donald Trump blev vald, men jag upplever att politiseringen blivit värre den senaste tiden, både på grund av valåret och coronakrisen. Det är allvarligt, eftersom man riskerar att skrämma upp folk i onödan, menar hon.

På den andra sidan av skalan finns konservativa medier som Fox News, som i stort sett följt Donald Trumps inställning till krisen.

– Det vill säga gått från förnekelse till att ta det på väldigt stort allvar på relativt kort tid, menar Frida Wallnor.

Utifrån verkar det som att landet vaknade sent inför faran med viruset, eller är det bara så att Trump vaknade sent?

– Känslan är att det inte bara var Trump-administrationen som vaknade sent. Det rapporterades länge om det som skedde i Kina som ett avlägset krig, och man fick uppfattningen att det här inte skulle behöva beröra amerikaner i någon utsträckning. Möjligen att folk skulle behöva vänta något längre på sin nya Iphone, som en effekt av Apples produktionsminskning i Kina. Eller att USA:s bönder eventuellt inte skulle kunna sälja lika mycket sojabönor till Kina som man kommit överens om i det nyligen underskrivna handelsavtalet.

– Men sedan var det som om bubblan sprack när inreseförbudet mot Europa infördes.

Hur har ditt arbete/arbetssätt förändrats i och med risken för smitta? 

– Inte jättemycket faktiskt. Jag jobbar normalt hemifrån, så jag är ganska van att använda distansverktyg för att kommunicera med redaktionen. Sen har det ju blivit betydligt mer arbete från hemmakontoret än vad det brukar vara, då alla möten och konferenser här i stan är inställda och alla val-relaterade resor ställts in. Alla intervjuer sker plötsligt via telefon och måste jag åka nånstans tar jag taxi.

Många mediehus i Sverige har beordrat hemarbete för sina journalister, är det likadant i USA?

– Ja, från och med förra veckan gäller dessutom en regel i hela delstaten New York om att alla anställda som inte har en samhällskritisk funktion måste vara hemma från jobbet.

Fler avsnitt
Fler videos