Gå direkt till textinnehållet

Polisregion Mitt vinnare av Årets rullgardin

Föreningen Grävande journalister har utsett Polisregion Mitt till 2016 års vinnare av Årets rullgardin.

I oktober 2016 visade SVT Västmanland ett inslag där Salas polischef kritiserade den nya polisorganisationen. Fyra dagar senare avslöjade SVT att polisområdeschefen i Västmanland hotat polischefen med orden: ”Har du pratat med media är du död”, något som Journalisten skrivit om.

Sedan händelsen inträffat har polisområdeschefen och regionpolischef för region Mitt konsekvent vägrat svara på reportrarnas frågor eller kommentera händelsen.

”Genom sitt handlande har Polisregion Mitt visat ett starkt förakt för den öppenhet som ska prägla en myndighet. Hot om repressalier för den som talar med journalister borde ses som en ytterst allvarlig händelse. Hotade medarbetare är ett hot mot demokratin då det kan leda till att färre anställda öppet vågar berätta om missförhållanden inom polismyndigheten. Alla myndigheter bör värna meddelarfriheten, inte motarbeta den”, står det i Föreningen Grävande journalisters motivering.

Föreningen vill med priset uppmärksamma och uttala stöd för den granskande journalistiken.

“Polisregion Mitt har under 2016 visat prov på en tysthetskultur som rimmar illa med kravet på öppenhet och transparens från myndigheter. Meddelarfriheten är en viktig grundbult i en demokrati, något som Polisregion Mitt har försökt inskränka på.”

Priset delas ut på Grävseminariet den 7-8 april i Uppsala.

Fler avsnitt
Fler videos