Gå direkt till textinnehållet

Polisräder mot två redaktioner på Mallorca

Spansk polis beslagtog journalisters mobiltelefoner för att hitta källor.

I tisdags genomförde spansk polis husrannsakningar på Diario de Mallorcas och Europa Press redaktioner i Palma på Mallorca i jakt på poliskällor som läckt information om en korruptionsskandal rörande Bartolomé ”Tolo” Cursach, en affärsman som styrt Mallorcas nattliv i 30 år men greps i mars förra året misstänkt för mutbrott, utpressning, olaga hot, pengatvätt, mord, barnvåldtäkt och vapenbrott.

Polisen beslagtog mobiltelefoner och datorer som använts av journalisterna Blanca Pou vid nyhetsbyrån Europa Press och José Francisco Mestre vid den lokala dagstidningen Diario de Mallorca.

Domstolsbeslutet att tillåta husrannsakningar mot de två redaktionerna försvaras av Spaniens riksåklagare María José Segarra, men flera spanska jurister anser att det strider mot artikel 20 i Spaniens grundlag, som garanterar yttrande- och pressfrihet.

Jacobo Dopico, professor i brottmål vid Carlos III-universitetet i Madrid, säger till El País att källskyddet är ett fundament i demokratin. ”Om källor inte är skyddade finns det ingen pressfrihet”, säger han till tidningen.

650 journalister har skrivit under ett protestbrev som skickades till den spanska domstolsmyndigheten på torsdagen, där de uppmanar myndigheten att försvara journalisters rättigheter, rapporterar Europa Press. Flera pressfrihetsorganisationer och fackföreningar har fördömt polisens agerande och domstolsbeslutet om husrannsakningar, däribland Committee to Protect Journalists och Europeiska Journalistfederationen.

Fler avsnitt
Fler videos