FOTO: Anders Henrikson

Poliser som tog
DN-fotografs kamera frias

30 december, 2016

Dagens Nyheters mångårige medarbetare och fotograf Lars Epstein fick sin kamera beslagtagen av polis när han fotograferade på Norrbro i Stockholm. JK har nu beslutat att lägga ner brottsmisstankarna mot de inblandade poliserna.

Det var i augusti som Lars Epstein, som var på uppdrag för Dagens Nyheter, greps av civilpoliser när han fotograferade vid en kulturfestival i Norrbro i Stockholm. Epstein fördes till ett tält där polisen gick igenom hans kamera, trots att han berättade att han var journalist och det kunde finnas källskyddat material i kameran, något som Journalisten tidigare skrivit om. 

Dagens Nyheter anmälde incidenten som brott mot efterforskningsförbudet, vilket fick Justitiekanslern, JK, att inleda en förundersökning.

Efter att en åklagare redovisat sitt material väljer JK att lägga ned ärendet.

En biträdande polisinsatschef hade fattat ett formellt beslut om husrannsakan i kameran och ”inget har framkommit som tyder på att denna granskning syftade till att efterforska identiteten på någon som lämnat uppgifter för publicering”, skriver JK.

JK tillägger att ärendet är intressant och aktualiserar frågor, då ”elektronisk informationsbärare” innehåller information som är grundlagsskyddat. JK skriver att det kan finna anledning att återkomma till frågan i framtiden.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Joakim Carlsson fre, 2016-12-30 18:43
Det här beslutet måste vara fel av JK. Här står tydligen det besvär det förorsakar en polisman att ringa till DN och fråga om de möjligen känner till en fotograf vid namn Lars Epstein, mot att han ska få bryta mot grundlagen. Självklart måste polismannen göra vad han kan för att fastställa identiteten hos en person som åberopar sitt yrke eftersom det ger lagligt skydd åt hans arbete och material. Speciellt som allt tyder på att han faktiskt är journalist. Hur många går omkring med ett utgånget presskort i fickan? Det är otillständigt och skandalöst att JK godkänner ett sådant slappt utredningsförfarande av polisen. Att smita undan på att det inte varit deras avsikt att leta efter grundlagsskyddat material är ren idioti. Får poliser utan repressalier leta på ställen där journalister förvarar material i tron att de skyddas av källskyddet, då kommer poliserna förr eller senare att hitta skyddat material. JK borde ha gjort mycket klart att lagens långa näsa inte har där att göra. JK borde också tänka över att som poliserna förklarat situationen, går den faktiskt att vända emot dem. Är man juridiskt konsekvent skulle jag, enligt deras resonemang, kunna slå en en polis på käften och hävda nödvärn eftersom han inte visat legitimation. – Men han var ju klädd i polisuniform? – Vem som helst kan klä ut sig i uniform. Han sa att han var polis, men han visade inget leg, så det är klart jag nitade honom när han gick omkring och låtsades vara polis. Det vore bättre om JK och polisen hjälpte medborgarna att inte ledas till extrema handlingar genom att föregå med gott exempel och logiska beslut.
Inlagt av Lars Björk sön, 2017-01-01 11:21
Hovrätten för Övre Norrland verkar ha haft en annan mening än JK i ett liknande fall där en journalists dator beslagtogs i en mordutredning: http://www.hovrattenovrenorrland.domstol.se/Om-hovratten/Nyheter-och-pressmeddelanden/Hovratten-haver-beslag-av-journalists-dator/

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies