Gå direkt till textinnehållet

Poliser som tog DN-fotografs kamera frias

Dagens Nyheters mångårige medarbetare och fotograf Lars Epstein fick sin kamera beslagtagen av polis när han fotograferade på Norrbro i Stockholm. JK har nu beslutat att lägga ner brottsmisstankarna mot de inblandade poliserna.

Det var i augusti som Lars Epstein, som var på uppdrag för Dagens Nyheter, greps av civilpoliser när han fotograferade vid en kulturfestival i Norrbro i Stockholm. Epstein fördes till ett tält där polisen gick igenom hans kamera, trots att han berättade att han var journalist och det kunde finnas källskyddat material i kameran, något som Journalisten tidigare skrivit om. 

Dagens Nyheter anmälde incidenten som brott mot efterforskningsförbudet, vilket fick Justitiekanslern, JK, att inleda en förundersökning.

Efter att en åklagare redovisat sitt material väljer JK att lägga ned ärendet.

En biträdande polisinsatschef hade fattat ett formellt beslut om husrannsakan i kameran och ”inget har framkommit som tyder på att denna granskning syftade till att efterforska identiteten på någon som lämnat uppgifter för publicering”, skriver JK.

JK tillägger att ärendet är intressant och aktualiserar frågor, då ”elektronisk informationsbärare” innehåller information som är grundlagsskyddat. JK skriver att det kan finna anledning att återkomma till frågan i framtiden.

Fler avsnitt
Fler videos