Gå direkt till textinnehållet

Polisen stoppade SVT – får JO-kritik

SVTs utsända till Kebnekaise stoppades efter försvinnandet av det norska Herculesplanet förra året. Nu får polisen i Norrbotten kritik av JO för agerandet.

Som Journalisten tidigare har berättat stoppade norsk militär SVTs utsända från att få tillträde till anläggningen i Nikkaloukta den 15 mars förra året, efter Herculeolyckan. Dagen efter nekades journalister tillträde till anläggningen i Kebnekaise av polisen.

Den 17 mars satte polismyndigheten upp särskilda villkor för en SVT-reporters vistelse på Kebnekaise fjällstation. SVT-reportern JO-anmälde händelserna, och nu kommer JO med skarp kritik mot polismyndigheten i Norrbotten.

Norsk militär har inte någon rätt att besluta om inskränkningar i enskildas informations- eller rörelsefrihet, och eftersom inte tillräckligt underlag finns för att avgöra om så skett, lämnar JO den frågan därhän.

Annons Annons

JO anser att det är klarlagt att polisen hindrat journalister från att få tillträde till Kebnekaise fjällstation, men polisen kan inte redovisa om något formellt beslut har fattats, eller vad för lagstöd man haft för åtgärden. JO skriver att detta naturligtvis är oacceptabelt.

När det gäller särbehandlingen av SVTs reporter den 17 mars konstaterar JO att det inte funnits några skäl att behandla SVTs reporter annorlunda än andra besökare, och riktar därför kritik mot polisens agerande även i detta fall.

Fler avsnitt
Fler videos