Polisen ska utreda
mörkade uppgifter

11 januari, 2016

Helgens högerextrema drev mot Dagens Nyheters påstådda mörkning av trakasserierna i Kungsträdgården ledde fram till att rikspolischefen Dan Eliasson nu lovar att utreda varför polisen tystat ned övergreppen.

En text som i lördags publicerades på sajten Nyheter I dag, som drivs av tidigare SD-politikern Chang Frick, fick stor spridning i sociala medier i helgen. Dagens Nyheter anklagades för att medvetet ha mörkat omfattande trakasserier mot unga kvinnor och flickor i Kungsträdgården i Stockholm. Ryktesspridningen fick DNs ledning att agera. På söndagskvällen svarade redaktionschefen Caspar Opitz på frågor och svar om den påstådda mörkningen, uppgifter han avfärdade som "lögnaktiga".

Samtidigt kunde DN avslöja att polisens interna larmrapporter om övergreppen på festivalen i Kungsträdgården tystats ner inom organisationen.

Rikspolischefen Dan Eliasson skrev sent igår på Twitter att han fick kännedom om uppgifterna först på söndagskvällen, och lovade att utreda dem.

Journalisten söker Caspar Opitz.

Aftonbladets kulturskribent Martin Aagard skrev igår om mediedebatten efter händelserna i Köln på nyårsafton. Aagard menar att de högerextrema sajternas inflytande över etablerade medier växer och aldrig har varit starkare. Han skriver att det inte bara var SD-svansen som klagat över bristande rapportering om det inträffade:

[D]et var inte bara ”Folkhemssossen” och någon som hette ”von” i efternamn i min mailkorg som var upprörda. Etablerade journalister utbrast ”Varför skriver ingen om Köln?” i sociala medier.

Det är för det första inte sant. Händelsen rapporterades visst. Förvirrat och försiktigt. Eftersom så lite var känt. Och om de journalister som pekade finger nu var så säkra på vad som utspelat sig – varför skrev de inte själva? En bra journalist skulle aldrig missa chansen att vara först med en stor nyhet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies