Polisen ska träffa Dispatch International

16 april, 2014

Polisledningen i Malmö och Ingrid Carlqvist, chefredaktör för den antimuslimska tidningen Dispatch International, träffas nästa vecka för att diskutera säkerheten vid demonstrationer efter förra veckans incident vid sjukhuset. Samtidigt ger polisen sin bild av det inträffade.

Nils Norling, presstalesman vid polisen i Malmö, berättar att Ingrid Carlqvist och personer ur polisledningen kommer att träffas nästa vecka där hon ska redogöra för sin syn på händelsen förra veckan då antimuslimska Dispatch Internationals medarbetare lämnade en demonstration mot Jimmie Åkesson utanför sjukhuset.

Journalisten har tidigare återgett Dispatch Internationals fotograf Roger Sahlströms berättelse om händelsen. Bland annat uppgav Sahlström att han valde att lämna platsen eftersom han inte kände sig trygg då polisen inte ansåg att de kunde skydda honom. Han sade också att en av demonstranterna vänt sig till en av poliserna för att få honom bortkörd från platsen, och att polisen i fråga därefter förklarat för Roger Sahlström att han måste avlägsna sig.

– Jag har samtalat med dialogpolisen i fråga och har en lite annan bild av händelserna. Kontaktpersonen för demonstranterna uppgav för dialogpolisen att det var flera som inte gillade att Roger Sahlström fotograferade demonstranterna och att det kunde bli oroligt om han inte avlägsnade sig. De ville helt enkelt inte ha Dispatch International på plats. Dialogpolisen pratade med Roger Sahlström och återgav vad kontaktpersonen hade sagt, att det kunde bli oroligt om han var kvar. Då ska Roger Sahlström själv ha valt att gå därifrån, han sade att han tagit sina bilder och var nöjd, säger Nils Norling.

– Polisen har rätt att avvisa personer, men så ska det alltså inte ha gått till. Han valde självmant att lämna platsen.

I en debattartikel på Journalisten.se kritiserar Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist bland annat polisen för att man inte bryr sig om att demonstranter hotar journalister.

Men hur prioriterar polisen mellan att upprätthålla ordningen och låta journalister göra sitt jobb?
– Vi arbetar med dialog och det kommer vi att fortsätta att göra, säger Susanna Trehörning, polisintendent och chef för kriminalenheten vid Malmöpolisen.

– Om vi har ett besök och det uppstår en demonstration så är våra mål att se till att besöket, i detta fall från en medlem av riksdagen, kan genomföras, samt att grundlagsskyddade demonstrationer kan genomföras utan konflikt eller konfrontation. Det är A och O för oss. Dessutom ska alla som vill bevista händelsen kunna göra det, såväl journalister som intresserad allmänhet.

– Journalister ska kunna genomföra en bra bevakning, de har ett jobb och ett samhällsuppdrag som är viktigt. Vår grundstrategi är att underlätta för de som är där och undvika störningar och konfrontationer genom dialog. Dialogpoliser pratar med grupperna för att se vad som kan göras för att underlätta för dem, säger Susanna Trehörning.

I det här fallet berättade dialogpolisen för journalisten att det kan bli oroligt om han inte avlägsnar sig, kan det uppfattas som en uppmaning att lämna platsen?
– Så kanske det kan uppfattas och därför är det viktigt att polisen är tydlig med varför man berättar detta och att man har rätt att stanna kvar. Dialogen bygger på att hitta lösningar som fungerar för alla.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars ons, 2014-04-16 15:28
Det är SKANDAL och ÅTER SKANDAL om polisen backar för hotfulla vänsterextremister och ber journalister att lämna ett ställe för att det kan bli oroligt om de är kvar hellre än att åtgärda hotet!
Inlagt av Olle Bull tors, 2014-04-17 00:26
Varför skriver ni "Antimuslimska" när det är en Antiislamsk tidning? Är det för att späda på hatet??
Inlagt av zam tors, 2014-04-17 07:15
Håller med om att det är skandal om polisen är beredd att undertrycka åsiktsfrihet för att "skapa lugn och ro" Det är hot och våld de ska bekämpa, inte de som vill skildra en situation med antingen bilder eller ord eller för den delen både ock!!
Inlagt av Erik Svensson L... tors, 2014-04-17 09:44
Förklarade polisen att alla har rätt att uppehålla sig på området och fotografera eller gick han bara vänsterextremisternas ärende.
Inlagt av Niklas mån, 2014-04-21 12:12
Det är ju pinsamt av dialogpolisen som tar den som hotar sida och senare gör inget åt det. Självklart valde han att gå för han fick säkert intrycket av diologpolisen att dom var oduglig på att hantera det ifall dom gick till anfall mot han och han fick skylla sig själv som närvara. Att senare skriva slagord som antimuslimska visar ju att detta är ingen opartisk hållning då det ger ett intryck av informationen som skrivs är fel innan läsaren har fått bedöma det själv. Nu är det ju ingen bra tidning i alla fall men bristen på neutralitet i den här artikeln är stor
Inlagt av Bo tis, 2014-04-22 12:59
Är tidningen antiislamistisk eller antimuslimsk ?. Det är en välldig skillnad att vara antiislamistisk och antimuslimsk. Därför blev jag fundersam när Nesser använder antimuslimsk om DI. Är det ett ihopblandande av orden eller anser Nesser att DI är en antmuslimsk tidskrift? Jag har ej läst mer om DI än vad som står här så det vore intressant att veta.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies