Erik Halkjaer, RSF. FOTO: Tor Johnsson

Polisen bakom en stor del av våldet mot journalister i Colombia

12 maj, 2021

Våldet mot journalister i Colombia har ökat dramatiskt den senaste tiden. Under protesternas första nio dagar räknade man till 115 attacker på journalister. Av dessa ligger polisen bakom 52.

Under de pågående protesternas första nio dagar räknade Reportrar utan gränsers (RSF) colombianska partnerorganisation, FLIP, till 115 attacker på journalister. Av dessa ligger polisen bakom 52, skriver RSF i ett pressmeddelande.

Det var den 28 april som protesterna startade mot en skattereform som regeringen sedan drog tillbaka. Sedan dess har demonstrationerna fortsatt i flera städer runt om i Colombia.

– De våld som nu riktas mot journalister i Colombia har inte skådats på många år. Antalet attacker som vår partnerorganisation nu räknat till överstiger vida antalet attacker mot journalister tidigare år. Vi på Reportrar utan gränser Sverige ställer oss bakom FLIP i vårt kraftiga fördömande av våldet mot journalister och vädjar till den colombianska regeringen att avväpna polisen vid demonstrationer och myndigheterna att utreda våldet och ställa de ansvariga till svars, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

På sin Twitter skriver Erik Halkjaer mer om händelserna i landet.  

 

Just nu arbetar RSF Sverige och FLIP tillsammans med RSF:s kontor i Brasilien för att bygga upp pressfrihetsorganisationer i Honduras, Bolivia och Paraguay.

Latinamerika är en av de regioner i världen där pressfriheten försämrats mest de senaste åren.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies