Gå direkt till textinnehållet

Polens ambassadör vill ändra debattartikel på Dagens Arena

UPPDATERAD. Efter en debattartikel på Dagens Arena, som beskriver den polska regeringen som högernationalister, har tidningen fått brev från den polska ambassadören Joanna Hofman som vill att de ändrar i artikeln.

Dagens Arena publicerar mejlet i en artikel på sin sajt där det framgår att ambassadören inte alls när nöjd med debattartikeln som hon anser missvisande, samtidigt som hon ber om att de ”uppdaterar informationen” i artikeln. 

Jonas Nordling, chefredaktör för Dagens Arena och före detta ordförande i Journalistförbundet, berättar för Journalisten att som förbundsordförande brukade han få påpekanden från vissa ambassadörer. 

Men det här är första gången han får ett försök till tillrättavisande som utgivare.

Någon ändring i debattartikeln blir det inte, men ett svar kommer Jonas Nordling med. 

”Skribentens rätt att beskriva den polska regeringen som högernationalister är en del av ett fritt samhälle. Precis som ambassadörens rätt att reagera på denna etikett. Därför publicerar vi även detta brev i sin helhet”, skriver han i artikeln. 

– Problemet för dem är dock att sådana här försök att påverka redaktionellt innehåll blir kontraproduktiva eftersom de röjer en auktoritär syn på mediers roll, uppger Jonas Nordling i ett mejlsvar till oss. 

Ambassadören skriver i ett mejl till Journalisten att deras intentioner inte varit att påverka yttrandefriheten.

"Det var att hänvisa till frasen högernationalister. Begreppet nationalism, enligt vår uppfattning och om man ser till det historiskt, är ett negativt begrepp. Det finns ingen anledning inom den offentliga debatten att sätta den etiketten på någon demokratiskt vald regering", skriver Joanna Hoffman.

Såväl Journalistförbundet som European federation of journalists (EFJ) fördömer Polens agerande, efter debattartikeln. 

Fler avsnitt
Fler videos