Polen kan förlora rösträtt efter nya medielagar

4 januari, 2016

Polen införde i nyårsghelgen nya lagar för att kontrollera public service. Den 13 januari förväntas EU-kommissionen ta ett uttalande emot lagändringen.

Fyra högt uppsatta chefer på public service-bolaget har lämnat in sina avskedsansökningar.

Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger varnar för vad lagen kan få för konsekvenser för Polens medlemsskap. Han säger i en intervju i Frankfurter Allgemeine Zeitung att det finns många anledningar att övervaka Polens handlingar.

Den nya lagen kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna, vilket i förlängningen skulle kunna innebära att Polen förlorar sin rösträtt i Europeiska rådet, enligt Günther Oettinger.

EU-kommissionen kommer att diskutera Polen på sitt januarimöte den 13e. Då kommer de nya medielagarna samt de övriga inskränkningar som Polen genomfört av rättsäkerheten att tas upp.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies