Gå direkt till textinnehållet

Poddaktörer vill granskas medieetiskt: ”Vill attrahera bra producenter”

Poddplattformarna Naudio och Third Ear Studio ansluter sig till det medieetiska systemet. ”Många produktionsbolag vill jobba med seriösa plattformar som både kan granska och bli granskade”, säger Naudios utgivare Mark Malmström Fast.

Naudio gör fördjupande journalistik i dokumentärformat, och podden Säkerhetssalen tillsammans med Tredje Statsmakten. Nyligen anslöt de sig till det medieetiska systemet, liksom Third Ear Studios som drivs av radioproducenten Martin Johnson.

Det fanns flera skäl till beslutet, säger Mark Malmström Fast, ansvarig utgivare och innehållschef på Naudio:

– Trovärdigheten är ett av dem. Vi har ett utgivningsbevis sedan tidigare, det är ett måste för att skydda de producenter som jobbar med oss och för att vi ska kunna ge källskydd till de som medverkar i våra dokumentärer. Att ansluta till det medieetiska systemet är en naturlig följd, våra produktioner följer redan de medieetiska reglerna.

Annons Annons

– Glädjande nog är många produktionsbolag vi arbetar med väldigt stöttande. De vill jobba med seriösa plattformar som både kan granska och bli granskade. Så i längden kan det förhoppningsvis bli ett sätt för oss att attrahera bra producenter och på det viset göra bättre dokumentärer, fortsätter han. 

MO Caspar Opitz välkomnar initiativet från poddaktörerna.

– Ambitionen är jättebra. De vill vara trovärdiga och medieetiskt seriösa, säger han.

Samtidigt är det bara poddplattformarnas egna appar eller sajter som ansluts. Det beror på att det grundlagsskyddade utgivarskapet följer med den plattform/kanal där det publiceras. Om en ansluten poddproducent publicerar sig på plattformar som Spotify eller Podplay omfattas den däremot inte av medieetiska systemet.

– Det är synd. Men det här är ett första steg, att registrera ett utgivarskap och försöka ta det vidare mot de stora plattformarna, försöka få dem att acceptera att det finns ansvariga utgivare även där, säger Opitz.

Varför är det viktigt att få in poddarna?
– Vi har ett medieetiskt system där de flesta seriösa medier är med, jättefint. Men det är bland poddar den största tillväxten finns, och de står utanför. Vi vill att även nya medier ska vara med och ta ansvar. Många av dem vill det också, men får inte av byråkratiska skäl, det är väldigt synd.

SRs vd Cilla Benkö har varnat för att lagstiftning annars kan hota. Håller du med om den analysen?
– Ja, lagstiftning kan hota eller det kan bli negativt kring poddar. Alla skulle gynnas av om de seriösa poddarna fick möjlighet att gå med i systemet.

Mark Malmström Fast hoppas att fler aktörer ska följa i Naudios spår:

– Poddbranschen är ganska ung och därmed rolig att jobba i, det händer saker hela tiden. Men ju fler lyssnare vi får desto större kan den potentiella publicitetsskadan bli. Jag tror också att branschen går mot en professionalisering och det innefattar en mer levande publicistisk diskussion. Sedan ska man komma ihåg att det medieetiska systemet tappar i relevans och legitimitet när färre ansluter sig, så givetvis vill jag att fler följer efter av det skälet, säger han.

Även kändissajten Stoppa Pressarna, som flera gånger förtalsanmälts av enskilda, uppger i ett pressmeddelande att de har en dialog med MO om att gå in i det medieetiska systemet.

De har mejlat mig och frågat hur det går till att gå med, jag har svarat. Nu är det upp till dem, säger Caspar Opitz.

Är de välkomna in?
– Alla är välkomna in, sedan måste man också följa de publicitetsregler som finns. De säger själva att de håller på att förändra sitt innehåll. Det återstår att se, säger Caspar Opitz.

Fler avsnitt
Fler videos