Medieombundsmannen Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta. FOTO: Tor Johnsson

Podd: ”Ganska anmärkningsvärt av Söderberg-Nauclér”

22 april, 2020

Journalistenpodden

I Journalistenpodden avsnitt 72 ringer Helena Giertta upp Medieombudsmannen Ola Sigvardsson som flyttat till sitt hus i Skåne under coronakarantänen.

De tar bland annat upp reaktionerna på Jonatan Unges Aftonbladetkrönika om Stockholmsföraktet i Skåne – och kommer fram till att man måste få fortsätta skämta med folk även under en samhällskris som den pågående.

Giertta och Sigvardsson diskuterar också KI-professorn Cecilia Söderberg-Nauclérs anklagelse om att Aftonbladet ägnat sig åt sensationsjournalistik om att hon krävt statsepidemiologen Anders Tegnells avgång.

I det ljudklipp på Soundcloud som Aftonbladet lagt upp framgår att Cecilia Söderberg-Nauclér svarar jakande när reportern frågar om Tegnell bör avgå.

– Det kan finnas problem i att en reporter lockar fram något ur en intervjuperson, om man pressar för hårt. Men här hör man att Söderberg-Nauclér betonar det som följer på frågan från reportern. Så det är ganska anmärkningsvärt att hon valde att kritisera publiceringen, menar Ola Sigvardsson i podden.

Giertta och Sigvardsson berömmer också mediebevakningen av coronapandemin hittills, och frågar sig huruvida Kanal 5 kommer att sända första säsongen av svenska Top Gear, trots Adam Alsings tragiska bortgång. Etiskt avgörande är familjens inställning, konstaterar Ola Sigvardsson

– Jag tror att vi kommer få se den här serien. Jag hoppas att hans anhöriga tycker att det är okej, säger Helena Giertta.

Journalistenpodden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies